To je to što me zanima!

Na razgovoru za posao pitali je iz koje je stranke i planira li djecu: Prijavila ih i dobila spor

Maja Lesar prijavila je tvrtku iz Varaždina jer je prilikom razgovora za posao upitana iz koje je stranke i planirala li djecu. Tvrtka je dobila 35.000 kuna kazne
Vidi originalni članak

Maja Lesar prije tri mjeseca je otišla na razgovor za posao u jednu tvrtku u Varaždinu. Tamo je, na njeno iznenađenje,dočekalo sve što nije očekivala.  Umjesto da odgovara na pitanja o svojim kvalifikacijama za mjesto asistentice direktora, pitali su je o stvarima iz privatnog života.

 - Na razgovoru za posao na kojem je tražena pozicija vjerojatno bila izmišljena, iako je to manje važno, upitana sam za koga glasam, tko mi je otac i imam li djece /planiram li roditi. Nakon tih i takvih pitanja obratila sam se inspekciji rada, determinirana i tužna - opisala je Maja na svom Facebooku što se dogodilo na njenom razgovoru za posao.

Maja je sve prijavila inspekciji. Inspekcija je brzo reagirala, a tvrtka i odgovorna osoba zajedno su dobile kaznu od 35.000 kuna.

 - Okrivljeni je dana 12. listopada 2020. godine prilikom postupka odabira kandidata za radno mjesto asistentice direktora, odnosno prilikom razgovora temeljem objavljenog oglasa za posao tražio od kandidatkinje Maje Lesar podatke koji nisu u neposrednoj vezi s radnim odnosom, podatke o privatnom životu, što je suprotno odredbi članka 25. Zakona o radu – napisao je Državni inspektorat u objašnjenju.

UŽASNO ISKUSTVO Remi: Šef me na razgovoru za posao tražio da se okrenem da vidi kakva će ga guza dočekivati

- Da smo u 18.stoljeću i da su tada žene vladale, bio bi spaljen na lomači. A ovako je samo dobio po džepu, vjerojatno neće ni osjetiti tih 35.000 kuna kazne, no nadam se da će ga ovo podsjetiti na to što je u društvu dozvoljeno ili ne kada idući put provede natječaj za posao - napisala je Maja.

Idi na 24sata

Komentari 23

  • Ivan111_1 07.01.2021.

    Radio sam sa kolegicom u smjeni, u dvije godine radila 3 mjeseca!!

  • The Stand72 06.01.2021.

    Njeno ime objave javno, a ime firme ne. Prestrašno 🙄

  • Selo_malo 06.01.2021.

    Cijene se poslušni, a ne pametni

Komentiraj...
Vidi sve komentare