To je to što me zanima!

Na rubu rata: Iranci zaplijenili tanker, cijena nafte je skočila

Iranci su zaplijenili novi tanker. Vijest je to koja je još malo podigla tenzije u Perzijskom zaljevu, nakon subotnjeg napada dronovima i raketama na najveće naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji
Vidi originalni članak

Znamo da vi stojite iza napada na najveće naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji, poručio je SAD Iranu priloživši satelitske snimke napada. 

SAD tvrdi kako su napadi izvedeni dronovima i krstarećim raketama, a Saudijska Arabija, najveći svjetski proizvođač nafte, prepolovila je svoju dnevnu proizvodnju, prenose svjetski mediji.

- Priprema se oružana intervencija ovisno o potvrdi - napisao je američki predsjednik Donald Trump na Twitteru.

Dodatne tenzije u Perzijskom zaljevu izazvala je vijest koju je prenijela iranska novinska agencija Fars, a radi se o navodno još jednoj zapljeni tankera od strane Irana.

Podsjećamo, najveće naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji napadnuto je još u subotu. SAD tvrdi da iza sve stoji Iran. Teheran odbacuje sve optužbe.

Odgovornost za napad preuzeli su Jemenski pobunjenici Huti, koje podupire Iran. No Amerikanci tvrde da iza napada isključivo stoji Iran. Inače, Saudijska Arabija dnevno proizvodi oko 10 milijuna barela nafte, a izvozi oko 7 milijuna barela. Kao posljedica napada cijene nafte skočile su na svjetskim tržištima u ponedjeljak više od 10 posto, na najviše razine u zadnja četiri mjeseca.

Nakon napada na saudijsko naftno postrojenje, globalna ponuda nafte smanjena je oko pet posto, a cijene nafte na londonskom tržištu zabilježile su najveći skok od rata u Perzijskom zaljevu 1991. godine. 

Cijene nafte stabilizirale se iznad 65 dolara nakon skoka potaknutog napadima na saudijska postrojenja

Cijene nafte stabilizirale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad razine od 65 dolara, nakratko poskočivši nadomak 72 dolara nakon napada Hutija na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, koji je podigao premiju rizika.

Na londonskom je tržištu cijena barela oko podneva bila u plusu 5,16 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 65,39 dolara. Nakratko je u elektronskoj trgovini poskočila čak 19,5 posto, na 71,95 dolara, što je bio njezin najveći skok od 14. siječnja 1991. godine.

Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 4,51 dolara višoj cijeni, od 59,36 dolara. Tijekom noći poskupio je u jednom trenu 15,5 posto, na 63,34 dolara, najvišu razinu od 22. lipnja 1998. godine.

Okidač za uzlet cijena bilo je napad pobunjenih Hutija na veliko saudijsko naftno postrojenje tijekom vikenda i objava američkog predsjednika Donalda Trumpa da je stavio na raspolaganje strateške naftne rezerve kako bi osigurao stabilnu opskrbu.

Saudijska Arabija najveći je izvoznik nafte u svijetu a zbog napada dronova na Saudi Aramcova postrojenja za preradu u pokrajinama Abkaiku i Kuraisu njezina je proizvodnja smanjena za 5,7 milijuna barela dnevno.

Iz Saudi Aramcoa nisu objavili kada će obnoviti puni kapacitet proizvodnje.

Dva upućena izvora izjavila su da bi povratak na normalne razine proizvodnje "mogao potrajati mjesecima".

- Protegnu li se poremećaji u proizvodnji na dulje vremensko razdoblje, Saudi Aramco će teško ostvariti izvozne specifikacije za svoju naftu (Arab Light i Arab Extra Light)… i možda će biti prisiljen objaviti 'višu silu' na dio izvoza, navode u bilješci klijentima analitičari konzultantske tvrtke Energy Aspects.

- Očekujemo da će IEA (Međunarodna agencija za energiju) i američko ministarstvo energetike staviti na raspolaganje strateške zalihe kako bi nadoknadili manjak u opskrbi ukoliko prekid u saudijskoj proizvodnji potraje, dodaju.

Pritom glavni razlog za skok cijena nije zabrinutost za opskrbu već eskalacija napetosti i sukoba na Bliskom istoku nakon američke prijetnje odmazdom Iranu zbog navodne podrške Hutima, upozoravaju analitičari.

- Takva situacija opravdava premiju rizika na cijenu nafte, pa su male šanse da će se ona uskoro vratiti na razinu na kojoj je bila prije napada, upozorava Carsten Fritsch iz Commerzbanka.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 60,02 dolar, što znači da je pala 49 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Rusija se protivi mogućoj odmazdi za napade na Saudijsku Arabiju

Rusija je u ponedjeljak poručila da nije prihvatljivo govoriti o mogućoj odmazdi za napade na saudijska naftna postrojenja te je pozvala zemlje u regiji i širu međunarodnu zajednicu da ne brzaju sa zaključcima smatrajući da je kontraproduktivno koristiti taj izgred za jačanje napetosti s Iranom.

"Vjerujemo da je kontraproduktivno koristiti ovo što se dogodilo za jačanje napetosti u vezi Irana u skladu s dobro poznatom američkom politikom", priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova, prenosi Reuters.

"Prijedlozi da se poduzmu stroge mjere odmazde, o kojima se, čini se, razgovara u Washingtonu, još su više neprihvatljive", dodaje se.

Rusija, po priopćenju, vjeruje da su razmjena napada na civilne mete "izravna posljedica žestokog vojnog sukoba i političke krize u Jemenu".

Kremlj je pozvao bliskoistočne zemlje i širu međunarodnu zajednicu da ne brzaju sa zaključcima u vezi tih napada.

"Pozivamo sve zemlje da se suzdrže od svakog djelovanja ili ishitrenog zaključka koji bi mogao pogoršati situaciju, nego, naprotiv, da zauzmu poziciju koja će pridonijeti njezinu smirivanju", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima, prenosi France Presse.

Ruski predsjednik Vladimir Putin trebao bi u listopadu doputovati u službeni posjet Saudijskoj Arabiji. Datum će biti objavljen naknadno, rekao je Peskov.

Napadi dronovima na dva postrojenja saudijske naftne tvrtke Aramco u pokrajinama Abkaiku i Kuraisu u subotu izazvali su požare i znatno smanjenje proizvodnje, a odgovornost za napade preuzeli su jemenski pobunjenici Huti. 

SAD krivi Iran koji to niječe.

Američki predsjednik Donald Trump u nedjelju je sugerirao da je SAD spreman na odmazdu za te napade.

Saudi Aramco Trading u potrazi za naftnim proizvodima kako bi ispunio preuzete obveze - trgovci

Ogranak za trgovanje saudijske naftne kompanije Saudi Aramco u potrazi je za naftnim proizvodima zbog smanjene proizvodnje u rafinerijama nakon napada Hutija kako bi ispunio obveze po velikim narudžbama za promptne isporuke, rekla su tri izvora u ponedjeljak. 

Saudijska Arabija postat će po svemu sudeći značajan kupac derivata nakon što su je zbog napada dronovima njihova proizvodnja sirove nafte više nego prepolovljena a smanjena je i proizvodnja plina, navodi se u bilješci konzultantske tvrtke Energy Aspects.

Saudijski rafinerijski kapaciteti smanjeni su zbog napada možda i za milijun barela dnevno, procjenjuju u toj konzultantskoj tvrtki, premda to nije bilo moguće potvrditi a nije jasno ni na koje se njegove rafinerije to odnosi.

Aramco Trading Company (ATC), trgovinski ogranak tvrtke Saudi Aramco, šalje upite kako bi nabavio dizel za potrebe promptnih isporuka, izjavila su dva trgovinska izvora.

Saudijska Arabija je inače neto izvoznik dizela, podsjeća Reuters.

"Oni žele kupiti naftne derivate budući da smanjuju aktivnosti u nekim rafinerijama", rekao je jedan izvor, želeći ostati neimenovan budući da nije ovlašten davati izjave medijima.

Premda nije jasno koliko točno plina žele kupiti, danas se više trgovalo na tržištu derivata za promptne isporuke, dodao je taj izvor.

Prema izjavama trećeg izvora, Aramco Trading možda je kupio dva tereta dizelskog goriva s vrlo niskim udjelom sumpora, iako to nije bilo moguće odmah potvrditi i nisu dostupne pojedinosti o tim navodnim transakcijama.

"Pitanje je za Aramco kako će ispuniti velike obveze po pitanju isporuka proizvoda u rujnu i listopadu", rekao je drugi trgovac dizelom. Trgovac koji očekuje isporuke saudijskog dizelskog tereta krajem mjeseca rekao je da iz Aramca još nisu obaviješteni o bilo kakvim promjenama.

Dužnosnik ATC-a odbio je komentirati situaciju.

 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 75

  • Ivan111_1 16.09.2019.

    Bas mi se svidaju komentari cara Mrguda, dobar je.

  • DemokratHr 16.09.2019.

    Čemu odgađate taj rat kad ste davno odlučili da će do njega doći. Nama je jasno da će Rusija stati na stranu Irana i da će nastati veliko svjetsko sranje... testiranje tko ima 'većeg' Amerika ili Rusija

  • maxim m 16.09.2019.

    klepeće kanarinac krilima al nesmii poletit...moga bi ostat bez njii...

Komentiraj...
Vidi sve komentare