To je to što me zanima!

Plenković: Dobit ćemo novac od SAD-a koji ćemo iskoristiti za nabavu novog naoružanja

Premijer Andrej Plenković najavio je da će se HEP-u dati dioničarski zajam, najprije od 400 milijuna eura, a potom još 500 milijuna eura
Vidi originalni članak

Na dnevnom redu sjednice Vlade u četvrtak je odluka o odobrenju davanja dioničarskog zajma Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) i pokretanju aktivnosti postupka dokapitalizacije. Premijer Andrej Plenković najavio je da će se HEP-u dati dioničarski zajam, najprije od 400 milijuna eura, a potom još 500 milijuna eura.

Vlada na taj način poručuje, rekao je, da će HEP kao strateška energetska kompanija ostati u stopostotnom državnom vlasništvu i da neće biti privatizirana.

Na dnevnom je redu i prijedlog zakona o mirnom rješavanju sporova (EU) te donošenje Nacionalnog plana zaštite i promicanja ljudskih prava i suzbijanja diskriminacije za razdoblje do 2027. godine.

PRATITE UŽIVO:

- Podsjećam da će u subotu stupiti četvrti paket mjera pomoći našim građanima i gospodarstvu. Napomenut ću da prema tom paketu, zahvaljujući odlukama Vlade, cijena plina ostaje ista sljedećih godinu dana, cijena struje ostaje ista do 30. rujna, nastavljamo regulirati i  cijenu naftnih derivata, a precizni paketi pomoći idu onima kojima je to najpotrebnije - poručio je premijer na početku sjednice osvrnuvši se i na dokapitalizaciju HEP-a.

- Dio ovog paketa je i davanje dioničarskog zajma HEP-u. Drugi dio je proces dokapitalizacije i oko toga se konzultiramo s nadležnim službama Europske komisije. Na taj način će biti omogućeno normalno funkcioniranje HEP-a, a imat će mogućnosti i za investicije koje su potrebne u procesu energetske tranzicije - rekao je Plenković.

Spomenuo je i tranziciju u Schengen u zračnim lukama za koju kaže kako je prošla bez problema.

- Sve ovo upućuje da će turistička sezona biti još bolja. Svi signali uoči uskršnjih praznika također upućuju na to - rekao je Plenković.

- Sa vladom SAD-a dogovorili smo potporu financiranja stranih oružanih snaga. Dodijeljeno je 140 milijuna dolara Hrvatskoj i to ćemo iskoristiti za nabavu novog naoružanja - rekao je Plenković.

- Ministar Banožić će govoriti o korištenju ovih sredstava i nabavit ćemo od SAD-a nove helikoptere - dodao je.

Govorio je i o izmjenama Zakona o osobnoj asistenciji.

- Povećat ćemo sredstva koja će se izdvajati za osobnu asistenciju. Naša politika je konzistentna po pitanju zaštite ranjivih skupina - rekao je Plenković.

Zakonom o osobnoj asistenciji, dodao je, povećava se broj korisnika s 4000 na 14.100, a trenutno će se izdvojiti 20 milijuna eura koji će narasti na 156 milijuna eura godišnje.

- Ovo je dugoočekivana i velika reforma koja se radi u partnerstvu s nizom udruga civilnoga društva. Ogromna većina udruga koje se bave ovom tematikom zadovoljna je sa nacrtom Zakona i sadržajem i svime onime što će on unaprijediti - naglasio je istaknuvši kako je Vlada kroz proteklih šest i pol godina kontinuirano povećavala naknade i za osobe s invaliditetom, roditelje s djecom s poteškoćama, roditelje njegovatelje te najavio da će nakon ovog Zakona uslijediti i Zakon o inkluzivnom dodatku. A ranije su najavljene i izmjene Zakona o socijalnoj skrbi.

Osvrnuo se i na program ministra Fuchsa o cjelodnevnoj nastavi.

- Ja očekujem da će to biti jako dobro primljeno, sve skupa da bismo podigli kvalitetu obrazovanja - naglasio je Plenković.

Idi na 24sata

Komentari 17

  • eva60 30.03.2023.

    Možda bi i struja bila jeftinija da nema veliki broj onih koji tamo odlaze na posao a ništa ne rade. Naravno mislim na administraciju

  • kakomijetakomije 30.03.2023.

    kada se nasiroko sagleda sistem je korupcija

  • Springflowers 30.03.2023.

    Kaj će napraviti? U što će uložiti lovu??!!! Kako god, starija sam, ali dođe mi da se "odselim" negdje....Uzalud sam se nadala u ovoj "lijepoj našoj"!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare