To je to što me zanima!

Načelnik sektora 112: Oko 80 posto ljudi je dobilo poruku, analiziramo zašto neki nisu

Oko 80 posto uređaja je primilo uredno poruku, neki jesu dobili dvije, neki nisu dobili niti jednu, analiziramo zašto se to dogodilo, ali do 80 posto pučanstva smo došli, otkrio je
Vidi originalni članak

U subotu se diljem Hrvatske testirao novi sustav uzbunjivanja- SMS-ovima upozorenja. Radi se o Sustavu za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK). Davor Spevec, načelnik sektora 112, otkrio je za RTL detalje današnje akcije.

PROJEKT SUFINANCIRALA EU Novi sustav za uzbunjivanje: 'U subotu će svi dobiti testni SMS'

Spevec je prvo otkrio koliko su zadovoljni izvedbom.

- Ne bi se složio da ne bi bilo dobro, bilo bi puno bolje negoli je to bilo do jučer kada nismo mogli nikome poslati poruku. Nije idealno naravno, zato smo i testirali. Oko 80 posto uređaja je primilo uredno poruku, neki jesu dobili dvije, neki nisu dobili niti jednu, analiziramo zašto se to dogodilo, ali do 80 posto pučanstva smo došli, znači da je situacija znatno bolja nego što je prije bila.

Otkrio je da je poruka poslana na četiri milijuna šesto osamdeset i devet tisuća mobitela, od toga je njih milijun i sto trideset i tri tisuće bilo osoba u roamingu.

TESTIRANJE ALATA Počele stizati poruke sustava za krizne situacije. Trut: To je samo test, ne trebate ništa napraviti

Odgovorio je i na pitanje jesu li sve poruke trebale doći u isto vrijeme.

- Nažalost ovu tehnologiju koju smo danas koristili, a to je SMS, staru tehnologiju koja ima ograničenja u količini poruka koje se mogu poslati u sekundi, drugačije nije moglo. U utorak ćemo testirati novu tehnologiju koja dolazi u istom trenutku na sve mobitele koji se nalaze na području koje je zahvaćeno krizom, ali takvu poruku mogu primiti samo pametni telefoni.

No, čemu ove poruke zapravo služe i kada najviše pomažu?
TESTIRANJE U SUBOTU Trut objasnio kako će izgledati poruke upozorenja: 'Dobit će ih i stranci, bit će na sedam jezika'

- Ovo što mi testiramo je sustav ranog upozoravanja, situacije u kojima možemo unaprijed građane upozoriti da se nešto loše događa, odnosno sprema i gdje imamo vremena da oni poduzmu aktivnosti da se zaštite. Poplave, požari, zagađenja zraka, zagađenja vode, nuklearni događaji i sve ono što imamo određeno vrijeme za reakciju koristeći ovaj sustav. Sustav ćemo moći koristiti nakon potresa, bit će građanima važno reći gdje da se sklone, gdje mogu naći hranu, mjesto za zbrinjavanje i slično.

Idi na 24sata

Komentari 77

  • 04.06.2023.

    Samo jedno mi nije jasno dali su dobili dozvoliti korisnika za te poruke ako nisu to je po reda privatnosti i operateri bi trebali snositi odgovornost

  • 04.06.2023.

    mi koji nismo dobili mi budemo u utorak prvi na listi hahahs mi smo iz drugog reda....Prvo su se 1 spasavali,pa tek mi idemo....

  • habanero 04.06.2023.

    Dobio sam poruku da moram uplatit na racun  

Komentiraj...
Vidi sve komentare