To je to što me zanima!

Nadbiskupija u Splitu istražuje klerika zbog kaznenog djela

Ordinarij je imenovao suca istražitelja i bilježnika koji su dobili zadatak da se raspitaju o prijavi protiv klerika s područja Splitsko-makarske nadbiskupije. Zasad ne navode o kojem kaznenom djelu je riječ
Vidi originalni članak

Splitsko-makarska nadbiskupija poslala je priopćenje o  suspenziji:
 

- Nadbiskupski Ordinarijat u Splitu primio je obavijest o mogućem kažnjivom djelu jednoga klerika na području Splitsko-makarske nadbiskupije te je na temelju toga, u skladu s propisima kanonskoga prava, dijecezanski biskup izrekao kleriku mjeru obustave (suspensio). Mjesni Ordinarij ima ovlast tu mjeru slobodno primijeniti prije, u vrijeme trajanja i nakon bilo kojeg kanonskog postupka. 
U isto vrijeme, Ordinarij je imenovao suca istražitelja i bilježnika u postupku prethodne istrage koji su dobili zadatak da se raspitaju o činjenicama, okolnostima i odgovornosti (usp. kan. 1717). Rezultate prethodne istrage Ordinarij će dostaviti nadležnoj Kongregaciji za nauk vjere koja će dati daljnje upute za postupanje, a ukoliko se ustanovi da je prijava vjerodostojna, Ordinarij će slučaj dostaviti i državnim vlastima.
Svrha ovoga postupka je put ozdravljanja i obnove te radi čuvanja dobrog glasa sviju, u prvom redu žrtve, u ovom trenutku nije moguće iznositi više informacija do konačnog ishoda istrage
- stoji u priopćenju.

Idi na 24sata

Komentari 74

  • floydri 03.04.2018.

    Kao i obično, Crkva štiti i pokušava skriti pedofiliju u svojim redovima. To nije od jučer, to je stalna pojava. Znamo za ogroman broj slučajeva, zamislite samo koliko ih tek ima! Potpuno je nevjerojatno da ljudi i dalje idu u Crkvu i slušaju što im se tamo govori. Ako si pripadnik organizacije koja organizirano skriva i štiti pedofile, onda si i sam takav, ili, u najmanju ruku, to odobravaš...To se odnosi i na svećenike i na sve one koji svakodnevno hrle u Crkvu.

  • kakogod 03.04.2018.

    " .... Dodali su kako će o svemu obavijestiti nadležne državne vlasti tek nakon što sudac istražitelj i bilježnik u postupku kojeg je imenovao Ordinarij ispitaju što se točno dogodilo i ako utvrde da je prijava protiv klerika zaista vjerodostojna.... " .................... Članak 303. stavak 1. Kaznenog zakona kaže sljedeće:.............. "Tko krije ili zbrinjava počinitelja kaznenog djela za koje je propisana kazna zatvora od pet godina ili teža kazna ili mu prikrivanjem sredstava kojima je kazneno djelo počinjeno, tragova kaznenog djela ili predmeta nastalih ili pribavljenih kaznenim djelom ili na drugi način pomaže da ne bude otkriven ili uhićen, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina."

  • sadilinikada 03.04.2018.

    Dva ocenasa i kazna odsluzena, to je istina o svecenicima i njihovoj borbi za vjernika

Komentiraj...
Vidi sve komentare