To je to što me zanima!

'Najbolji nogometaši svijeta dobit će moj pehar od 6,4 kg...'

Dizajnerica iz Zagreba Ana Barbić Katičić napravila je pehar za FIFA-u. Diplomirana umjetnica radila je i murale za Muzej Oluje u Kninu te za Muzej neandertalaca u Krapini
Vidi originalni članak

Ponosna sam što sam dio velike svjetske sportske priče, kaže zagrebačka umjetnica Ana Barbić Katičić, koja je osmislila izgled novog trofeja FIFA-e za najboljeg nogometaša svijeta.

Na ceremoniji The Best FIFA Football Awards 2016. koja će se sutra održati u Švicarskoj, trofej težak 6,4 kilograma dodijelit će se najboljim nogometašu i nogometašici u prošloj godini, kao i najboljim trenerima.

- Pehar nas vraća u same početke FIFA-e jer prikazuje loptu koja se koristila u finalu prvog Svjetskog prvenstva između Urugvaja i Argentine 1930. godine. Cijeli njegov izgled slijedi klasični i dobro poznati vizualni identitet FIFA-e, ali je pročišćen, osuvremenjen, u skladu s današnjom visokotehnološkom proizvodnjom - objašnjava autorica dodajući da je trofej izradila švicarska tvrtka Adon Production.

- Ništa od ovoga, međutim, ne bi bilo bez Zvonimira Bobana koji je i sam u uredu predsjednika Međunarodne nogometne federacije. On me pozvao da napravim prijedlog. I ranije sam s njime radila pa sam se rado odazvala. Pošto je Zvonimir ne samo izvrstan sportaš, već i odličan poznavatelj umjetnosti, sam mi je dao ideju kako bi trebao izgledati taj spoj sportskog i umjetničkog, modernog i tradicionalnog. Tu sam njegovu početnu varijantu dalje razrađivala i na koncu došla do ovoga rješenja kojim se ponosim. Osobito mi je drago što Zvonimir nije zaboravio na svoju zemlju - kaže Ana koja je prije Akademije likovne umjetnosti u Zagrebu studirala pravo.

- Kad sam završila prvi studij i počela raditi, shvatila sam da svojoj prvoj ljubavi, slikarstvu, nikad i nisam dala poštenu šansu. Pa sam probala. Otišla sam na prijemni iz slikarstva i upala, a otkako sam diplomirala, bavim se isključivo umjetnošću - kazala je Ana koja iza sebe ima cijeli niz zanimljivih projekata, među njima velike murale evolucije u Muzeju krapinskih neandertalaca te mural u Muzeju Oluje u Kninu, od sedam metara, koji prikazuje dolazak predsjednika Tuđmana u oslobođeni grad.     

Idi na 24sata

Komentari 14

  • Mercedes s klasa 08.01.2017.

    Svaka čast, ali ima i drugih možda kompetentniji od vas, koji nikad neće ugledati svijetlo dana jer nemaju nikoga "iza leđa".

  • glinac 08.01.2017.

    Ja mislio da je fifa odabrala njen dizajn a ne da je preko spage prosla

  • brutalo 08.01.2017.

    nije od nje !!...trofej je izradila švicarska tvrtka Adon Production.

Komentiraj...
Vidi sve komentare