To je to što me zanima!

Najezda smrdljivih martina u Vukovaru: 'Na fasadi ih je na tisuće, kao da ih je oblak donio'

Čitateljica nam je otkrila da i inače u ovo doba godine smrdljivi martini stvaraju probleme, ali da ih je ove godine zaista mnogo više nego prethodnih godina
Vidi originalni članak

Zbog vrlo tople jeseni i natprosječnih temperatura u rujnu, smrdljivi martini se nisu zavukli nego su još uvijek prisutni u dvorištima, na balkonima, a najviše problema prave kada se zavuku u kuću. Ondje traže toplije i skriveno mjesto za prezimljavanje.

Tako je i čitateljica iz Vukovara zabilježila neobičan prizor na njenoj i susjednim kućama. Naime, smrdljivi martini su prekrili fasade, a uništavaju im i usjeve povrća. 

NEMA PANIKE Smrdljivi martini i bubamare idu na spavanje čim dođe zima

- Svake godine imamo probleme s njima, ali ove godine kao da ih je više - ispričala nam je. Kaže kako ih do sada nije bilo u tolikom broju, a posebice ne na fasadi. 

- Susjedi kažu da im jedu povrće i voće, da im se ni ne isplati tjerati ih jer nemaju sa čime - ispričala nam je čitateljica te dodala kako više ni ne suši odjeću vani jer svaki put ove kukce unese i u kuću. 

KAKO IH SE RIJEŠITI Vratili su se... Opet je najezda smrdljivih martina, ali i stjenica koje bodu i izazivaju alergije

Smrdibuba, povrtna ili štitasta stjenica ili smrdljivi martin, svejedno kako ga nazivali, tvrdokorni je nametnik koji je u stanju prijevremeno "obrati" sve povrće, pa i rajčice. Za njih je karakteristično da izlučuju tvari neugodnog mirisa koji ostaje na plodovima voća i povrća i ne podnose hladnoću. Pojavom ličinki započinje invazija i period intenzivne ishrane kada čine najveće štete.

Idi na 24sata

Komentari 60

  • kikikikiriki269 27.09.2021.

    Dokle će vlasti ignorirati ovaj problem...te bube potječu iz Kine gdje su im prirodni neprijatelj ose,njih 70 vrsta koje ih drže pod kontrolom. Gdje su veterinarske stanice,gdje je volja da se to riješi...podijelite ljudima učinkovit otrov i kažnjavajte one koji ne truju te bube. Ovo nije normalno, te bube uništavaju i nasade. Bez ulaženja u teorije zavjere, da je Kina to rasijala po ostatku svijeta, bez obzira na uzrok problem postoji i treba ga riješavati.

  • melkiot 20.09.2021.

    Sigurno da u državama koje prate razvoj tehnologija nema problema sa ovime, riješi se ili preko kemije ili uređaja. Samo RH još živi kao da smo zaostali 50 godina. A ustvari smo zaostali 49 godina.

  • petar9162 20.09.2021.

    Jan Oblak ih je donio ili?

Komentiraj...
Vidi sve komentare