Obavijesti

News

Komentari 10

Smrdljivi martini i bubamare idu na spavanje čim dođe zima

Smrdljivi martini i bubamare idu na spavanje čim dođe zima
1

Smrdljivi martini i žute bubamare još kratko vam mogu stvarati probleme. Dok ne postane hladno, pomoći će i mrežice za prozore

VIDEO

Najezda žutih bubamara, koja se proteklih dana pojavila diljem zemlje, uznemirila je mnoge. Po društvenim su se mrežama počeli raspitivati o mogućim rješenjima problema.

Riječani su već navikli na smrdljive martine, ali sad ističu kako su uočili neobične kukce nalik na bubamare. Ipak, tvrde kako nije riječ o “domaćoj” bubamari, nego o kukcu koji je stigao iz Kine i koji je, kako tvrde, opasan. Iz Prirodoslovnog muzeja u Rijeci navode kako razloga za paniku nema jer se radi o normalnoj sezonskoj migraciji i hibernaciji navedenih kukaca. Ističu kako se radi o prirodnom ponašanju kukaca koji se pripremaju za zimski san, a odspavat će ga u pukotinama drveća, zidova, podrumima, tavanima i sličnim prostorijama.

Smrdljivi martini su joj prekrili kuću: 'Morala sam pobjeći van!'
Smrdljivi martini su joj prekrili kuću: 'Morala sam pobjeći van!'

– To su kukci koji ne podnose hladnoću i s prvim nižim temperaturama traže toplija staništa za prezimljavanje. Naravno, zatvoreni prostori su idealni za to, pogotovo ako su mračni. Još ako u njima ima i hrane, zadržat će se dulje. Ljeti se ti kukci nalaze u prirodi, u travi ili grmlju, gdje se i hrane i stoga su nama uvjetno rečeno nevidljivi – pojašnjava Marin Kirinčić iz Prirodoslovnog muzeja u Rijeci.
Potvrdio je da je sve više stranih vrsta kukaca kod nas, ali i pojasnio kako je razlog tome proces globalizacije i umrežene trgovine koja se odražava i na biosvijet.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Žuta bubamara je čak i uvezena u Europu zbog svoje korisnosti kod uništavanja biljnih ušiju na usjevima - potvrđuje Kirinčić. Ipak, brojni savjeti stručnjaka nisu umirili korisnike društvenih mreža. Zato Kirinčić tvrdi da je najbolje rješenje za one koji ne mogu podnijeti smrdljivi miris martina i žuti trag bubamara zaštititi prozore i balkonska vrata.

Ovako ćete se prirodno obraniti od najezde smrdljivih martina
Ovako ćete se prirodno obraniti  od najezde smrdljivih martina

- Razumijem da ljudima smeta miris koji ispušta smrdljivi martin, ali to je njegova zaštita. Za trag bubamara, pak, ima rješenje i ne radi se o trošenju novca za skuplje komarnike, koji se ugrađuju u stolariju, nego o mrežicama - objasnio je Kirinčić.

Mrežice stoje oko deset kuna i njih samo treba zalijepiti na okvire prozora koji se najčešće otvaraju ili na one za koje sumnjamo da “puštaju” kukce u kuću. Također, poznato je da bubamare privlači žuta boja pa bi koristilo u dvorište ili na balkonu postaviti ljepljivi žuti papir na koji će se onda ti “dosadni” kukci okupiti. Umjesto raznim otrovnim sredstvima, od najezde kukaca možete se obraniti i jednostavnom mješavinom vode i sapuna. Osim toga, smrdljivog martina odbija i miris mente te češnjaka. Stručnjaci zato tvrde da bi bilo najbolje postaviti ih ispred svojih prozora ili vrata. To bi kukca trebalo spriječiti da uđe u vaš dom, a dugoročno ih i istrijebiti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina