To je to što me zanima!

Najstarija hrvatska babica (87): Porodila je više od 2200 beba!

Daruvarska babica Emilija Koudela prisjeća se kako su je nekad zaprežnim kolima vozili do trudnica, a liječnika su zvali samo ako je situacija bila vrlo dramatična
Vidi originalni članak

Vitalna 87-godišnja primalja Emilija Koudela iz Daruvara kaže kako se nekad rađalo više djece nego danas.

Ona je, prema svojoj računici, na svijet donijela više od 2200 djece. Kao primalja je radila i u Libiji od 1995. do 1997. Imala je po nekoliko porođaja dnevno. Ondje su obitelji smjele imati do osmero djece, a kad su ispunile kvotu, morali su na sterilizaciju.

- Prvi porođaj obavila sam 1954. godine u Dežanovcu. Porodila sam curicu, koju od tada nisam vidjela, ali znam da je i ona babica - kazala je Emilija.

Prije je bilo puno teže nego danas raditi ovaj posao; Emilija Koudela o svom poslu

Tad su žene uglavnom rađale kod kuće. Liječnik gotovo nikad nije bio nazočan tijekom porođaja, osim kod kompliciranih trudnoća. Najdulji porođaj trajao je 76 sati i sve je bilo u redu. Emilija je došla u kuću rodilje u subotu navečer, a otišla tek u utorak navečer.

Najteže dijete koje je uz njezinu pomoć došlo na svijet imalo je gotovo pet, a najlakše dva kilograma, i odmah su ga poslali u Zagreb u inkubator. Nekad nije bilo telefona, a primalje su do trudnica vozili i u zaprežnim kolima, katkad uprljanima gnojem. Planirala je napisati knjigu, ali je dokumentacija uništena u Domovinskom ratu.


Idi na 24sata

Komentari 40

  • novkovka 08.04.2014.

    svaka čast.

  • Sanja 047 08.04.2014.

    To nije najstarija hrvatska babica. Ima još jedna starija... Živi u Generalskom Stolu i ima 90 godina.

  • Holstein_1 08.04.2014.

    Rodi majko jos nednog hrvata, Da nadjacamo ono malo partizana!

Komentiraj...
Vidi sve komentare