To je to što me zanima!

Najveći brod na svijetu od 400 m krenuo je na prvo putovanje

U mnogo pogleda Maersk Mc-Kinney Moller zadivljuje statistikama, a jedna od impozantntnijih je da može ukrcati 18.000 standardnih kontejnera tereta od 6 m
Vidi originalni članak

Najveći brod na svijetu Maersk Mc-Kinney Moller započeo je 16. srpnja svoje prvo putovanje iz luke u Busan u Južnoj Koreji prema nizozemskom Roterdamu. Ploveći gigant dužine 400 metara i visine prosječne 20-katnice na odredište bi trebao stići, javlja Herald Sun, nakon punog mjeseca plovidbe, odnosno 16. kolovoza.

U mnogo pogleda Maersk Mc-Kinney Moller zadivljuje statistikama, a jedna impozantnijih je da može ukrcati 18.000 standardnih šest metarskih kontejnera tereta.

Brod je prvi od deset planiranih velikih 'Triple E' brodova koje je za plovidbe između azijskih i sjevernoeuropskih luka naručila danska linija Maersk.

Dizajniran za sporiju plovidbu, na brzini od oko 16 čvorova (oko 30 kilometara na sat), ekonomičan je po pitanju potrošnje nafte i emisije ugljik dioksida. Motor funkcionira na niskim okretajima, ali zato koristi veće propelere od uobičajenih kontejnerskih brodova. Danskim čudom plovit će posada od 22 člana koja će se morati pomiriti sa sudbinom da će dulje vremena boraviti na otvorenom moru.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • Ahileja 20.07.2013.

    Neka dugo i sretno plovi.

  • 20.07.2013.

    Najveći oli najduži? Ima jedan koji plovi već poduže, Knock Nevis, 458 m. Sretno moreplovci.

  • kakonzum 19.07.2013.

    Mirno more i sretna plovidba.

Komentiraj...
Vidi sve komentare