To je to što me zanima!

Nakon 95 godina pronašli su remorker američke mornarice

Brod je 25. ožujka 1921. isplovio iz Zaljeva San Francisca prema luci Pearl Harbour u Pacifiku što je tada bio američki teritorij Havaja. Ušao je u oluju i od tada se smatra nestalim
Vidi originalni članak

Gotovo stotinu godina nakon tajanstvenog nestanka remorkera Conestoga američke mornarice i njegove 56-člane posade, vlasti su olupinu pronašle u oceanu 50 kilometara od mosta Golden Gate u San Franciscu.

"Zahvaljujući modernoj znanosti i suradnji među agencijama, sudbina Conestoge više nije tajna", rekao je pomoćnik ministra pomorstva Dennis McGinn.

Brod je 25. ožujka 1921., isplovio iz Zaljeva San Francsica prema luci Pearl Harbour u Pacifiku što je tada bio američki teritorij Havaja. 

Snažna oluja s vjetrovima jačim od 60 kilometara na sat zahvatila je Conestogu koji je radiovezom obavijestio drugi brod da se bori s olujom. Bilo je to zadnja poruka s Conestoge.

Kada je u travnju te godine istekao rok za uplovljavanje remokera na Havaje, mornarica je pokrenula veliku potragu, ali bezuspješno.

Tek 2009. Nacionalna uprava za oceane i atmosferu pronašla je blizu otočja Farallon u vodama San Francisca olupinu 57 metara ispod površine mora i pretpostavila da je riječ o Conestogi. Trebalo je pričekati listopad 2015. da mornarica pošalje arheologa i časnike u misiju kako bi potvrditi pretpostavku. 

Videosnimke pokazuju da je brod uglavnom netaknut, osim drvene palube koja se urušila u trup. Ronioci zasad nisu pronašli ljudskih ostataka. Nakon gotovo stoljeća pod morem, olupina je napučena morugzvama i ribama i nitko nije narušio njegov mir u skladu s američkim zakonom prema kojemu su potonula vojna plovila vlasništvo vlade Sjedinjenih Država. 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Vlad 24.03.2016.

    Havaji su i danas teritorij SAD-a. Dapače, savezna država unutar USA.

Komentiraj...
Vidi sve komentare