To je to što me zanima!

Nevrijeme haralo Hrvatskom: Kiša, munje, gromovi i pijavice

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
U manje od šest sati, na meteorološkoj postaji Čilipi, na dubrovačkoj zračnoj luci, pale su 42 litre kiše, a u gradu čak 52 litre! Ipak, na neko vrijeme, kiši je kraj...
Vidi originalni članak

Nakon nekoliko kišnih dana, koji su donijeli olakšanje od ljetnih sparina, opet nas čeka lijepo vrijeme, ali s izdržljivim temperaturama. Sutra je još samo rijetko moguća kiša u Slavoniji i Baranji, a od petka do nedjelje diljem Hrvatske bit će pretežno suho te većinom sunčano i toplo vrijeme.

Temperature u četvrtak kretat će se ujutro između 11 i 16, na Jadranu od 16 do 21, a tijekom dana od 20 do 25, na Jadranu od 25 do 30 stupnjeva Celzijusa, piše DHMZ.

Ovih dana pale su znatnije oborine. U manje od šest sati, na meteorološkoj postaji Čilipi, na dubrovačkoj zračnoj luci, pale su 42 litre kiše, a u gradu čak 52 litre! U posljednja 24 sata, od ponedjeljka u 14 sati do utorka u 14 sati, na spomenutim je postajama pala gotovo prosječna količina za cijeli kolovoz. 

U utorak je na širem dubrovačkom području zabilježeno čak 5400 munja u samo pola sata.

Nakon 50 dana suše, zabilježene su prve litre kiše na meteorološkim postajama Split Marjan i Hvar, dok su u Komiži i dalje ostali zabilježeni samo tragovi kiše.

Brojne pijavice u Istri: Od Umaga do Rovinja

Jače nevrijeme je u srijedu ujutro zahvatilo zapadnu obalu Istre, javlja Istramet. Padala je obilna kiša koja je, prema dojavama, bila promjera i do 2,5 centimetara. Povremeno je bilo i jakog vjetra, a zabilježene su brojne pijavice, od Umaga do Rovinja.

Grmljavinsko nevrijeme i jak pljusak zahvatio je i Pulu. Gromovi i munje parale su nebo, a pijavice su zabilježene na području Poreča, Rovinja te na umaškom području čak dvostruke. Pulski vatrogasci imali su pune ruke posla , a već tradicionalno automobili su zbog jake kiše "plivali" kod zgrade Croatie. 

- Na prometnicama se skupilo dosta padalina, i četiri ekipe vatrogasaca te djelatnici pulskog komunalnog poduzeća Herculanea izašli su raščistiti teren. Dizali smo šahtove da voda lakše oteče. Poplavili su i neki podrumi te poslovni prostori u centru Pule, a u tijeku je i jedna intervencija zbog poplave u Peroju - rekao je zapovjednik pulskih vatrogasaca Klaudio Karlović.

Pijavice 'opkolile' i Dubrovnik

Nekoliko pijavica u srijedu je opkolilo Dubrovnik i iznenadilo plovila u dubrovačkom akvatoriju koja su jedva izbjegla vrtlog na moru, javlja Dubrovački dnevnik

Na udaru i Imotska krajina, nekoliko cm tuče na cestama

Cijelu Imotsku krajinu u srijedu oko 11 sati zahvatilo je jako nevrijeme sa kišom. Najjače i, kako kažu stanovnici Prološca, nevrijeme kakvo se ne pamti pogodilo je u srijedu oko 12 sati prostore općine Proložac. Dovoljno je bilo da u samo tridesetak minuta olujni vjetar, kiša i krupa veličine oraha opustoši vinograde i voćnjake. 

Nekoliko centimetara tuče na cestama, bujice vode, uništeni automobili, srušene grane stabala samo je dio posljedica nevremena čije će posljedice stanovnici moći zbrajati tek kada se sve smiri i kada budu mogli do svojih voćnjaka i vinograda.

Idi na 24sata

Komentari 36

  • user_140683 29.08.2013.

    Kiša pada i neznam šta je tu čudno. Pada milionima godina i padat će nadam se još toliko.

  • ipzadar 28.08.2013.

    Napokon da malo zahladi ....

  • beemaja 28.08.2013.

    Nakon kiše uvijek dolazi sunce!:)

Komentiraj...
Vidi sve komentare