To je to što me zanima!

Nakon povlačenja vode slijedi sanacija: Tko će nam pomoći?

Mještani su odahnuli jer opasnosti više nema. Stanovnike poplavljenih naselja sada čeka obnova kuća i procjena štete, a ogorčeni su zbog malih odšteta koje dobivaju
Vidi originalni članak

U Sisačko-moslavačkoj i Zagrebačkoj županiji situacija s poplavama polako se smiruje, izjavili su nadležni iz Hrvatskih voda.

Vodostaj Save kraj Jasenovca u utorak poslijepodne bio je 886 cm, a vodostaj Odre kraj Čičke Poljane iznosio je 882 cm. U općini Jasenovac u utorak poslijepodne zabilježen je rast zaobalnih voda. U Trebežu je evakuirana jedna osoba, izvijestili su iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

- Iako su vodostaji visoki, nema razloga za paniku. Očekuje se da će vodostaji sad samo opadati - kažu iz Hrvatskih voda. 

Hrvatska će sad procijeniti štetu od poplava i vidjeti može li zatražiti pomoć iz Europskog fonda solidarnost

Međutim, kad se voda povuče, tek onda slijedi najteži dio - sanacija područja i procjena štete. Iako su 2013. godine Hrvatske vode uložile 760 milijuna kuna u građenje i održavanje sustava obrane od poplava, očito nije pomoglo. Stanovnici poplavljenih naselja su ogorčeni zbog malih odšteta koje dobivaju.

- Odštete su uvijek umanjene za nekih 80 posto. Nema od toga nikakve pomoći - ogorčeni su mještani.

U posljednjih 20 godina prijavljeno je oko 30 milijardi kuna šteta od elementarnih nepogoda. Od tog iznosa isplaćene su samo 1,2 milijarde kuna odšteta. Za ovu godinu procjena štete tek se očekuje. Kolike će biti, mjerodavni još ne znaju, ali pretpostavlja se da će biti goleme.

Idi na 24sata

Komentari 24

  • ciara46 26.02.2014.

    Ajmo ljudi, neka netko pokrene akciju, neki fond za naše poplavljene, neku pomoć da se brže oporave i saniraju. Svatko neka bar nešto, koliko može donira, skupiti če se dosta. Samo bi ti ljudi trebali izabrati među sobom tko če ih predstavljati da nebi novac otišao u krive ruke, kako to obično biva.

  • ciara46 26.02.2014.

    Sigurno če vam pomoći županica Marina Merzel;)))

  • guliwer 26.02.2014.

    zna se gdje ima, kad Sanader vrati , a i ostalo je od onih terenaca nešto, za sirotinju bi se nakupilo, samo što prvo snacije vikendica i podruma...??

Komentiraj...
Vidi sve komentare