To je to što me zanima!

Nakon velike suše, Francuzi sad u strahu od bujičnih poplava

Iako je srpanj bio najsušniji mjesec od 1961. godine, tlo nije moglo apsorbirati većinu kiše i umjesto toga se prelila u potoke i ceste
Vidi originalni članak

U Seillansu na jugu Francuske stoljetne kamene fontane su prazne, a slavine u domovima rade samo sukladno strogom dnevnom ograničenju i to zahvaljujući kamionima cisternama jer su prirodni izvori presušili.

Dok se zemlja, kao i veći dio Europe, bori sa sušom i rekordnim temperaturama, stanovnici pitoresknog sela koji su prije zalijevali vrtove ili punili bazene bez razmišljanja sada moraju postupati sasvim drugačije, rekao je gradonačelnik Rene Hugot.

"Povremeno ima nekoliko oblaka, ali nema vode, nikada nema vode, nema ni kapi (kiše)", rekao je sjedeći pored fontane koja je presušila.

"Postajemo pomalo očajni jer situacija ne ide na bolje... Svi su smanjili potrošnju vode", dodaje.

Razine potrošnje vode provjeravaju se svaki tjedan kako bi se osiguralo da sva kućanstva u mjestu poštuju ograničenja od 150 litara vode po osobi dnevno.

TRAŽE KONKRETNE KORAKE Scholz i Macron traže što hitnije primirje u Ukrajini: 'Ne smije biti mir koji će diktirati Rusija'

Da bi voda uopće stigla do tog i susjednih sela, mora se transportirati iz područja gdje ima dovoljno vode.

"To je iznimna situacija", rekao je Eric Martel, direktor vodopskrbe za općinu Fayence, kojoj pripada i Seillans.

Dodaje da je vrlo malo kiše palo od prošle jeseni.

"Ono što nas brine je nadolazeća zima i proljeće. Ako tada ne padne kiša, bit ćemo u dramatičnoj situaciji", ističe.

Izdano upozorenje zbog velike količine padalina

Nakon suše, Francuzi sada strepe poplava na većem dijelu juga, javlja France24.

Naime, meteorološka služba je izdala upozorenje za pojedine regije koje je tijekom noći pogodila oluja te su pale velike količine kiše.

Iako je srpanj bio najsušniji mjesec od 1961. godine, tlo nije moglo apsorbirati većinu kiše i umjesto toga se prelila u potoke i ceste.

Nema podataka o ozlijeđenima, no javni prijevoz je bio u prekidu. 

KATASTROFA Ekstremno u Engleskoj: Ovakve suše nije bilo čak 50 godina... Vlasti su također pozvale ljude da odgode planove putovanja ako je moguće i da izbjegavaju plovne putove ili traženje zaklona ispod drveća.

- Samo 30 centimetara vode dovoljno je da odnese automobil - rekla je prefektura departmana Var na Francuskoj rivijeri.

Kiša je ipak bila olakšanje za vatrogasce koji su se borili s nizom šumskih požara diljem Francuske, posebice na jugozapadu, a većina požara sada je obuzdana nakon što su izgorjele tisuće hektara.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare