News

Komentari 9

Scholz i Macron traže što hitnije primirje u Ukrajini: 'Ne smije biti mir koji će diktirati Rusija'

Scholz i Macron traže što hitnije primirje u Ukrajini: 'Ne smije biti mir koji će diktirati Rusija'

Njemački kancelar također je rekao kako je sada nakon tolikih tjedana od početka rata došlo vrijeme za korake koji bi vodili miru

Njemački kancelar Olaf Scholz i francuski predsjednik Emmanuel Macron zatražili su u ponedjeljak u Berlinu konkretne korake koji bi vodili primirju u Ukrajini.

POGLEDAJTE VIDEO:

"Ono što mi želimo ostvariti je primirje i to što je brže moguće. Samo tako će biti moguće pregovore između Ukrajine i Rusije dovesti do kraja i ostvariti primirje nakon čega bi trebalo uslijediti povlačenje ruskih postrojbi", rekao je Macron u prvom susretu s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom nakon što je ponovno izabran na mjesto predsjednika Francuske.

Njemački kancelar također je rekao kako je sada "nakon tolikih tjedana od početka rata" došlo vrijeme za korake koji bi vodili miru. On je istodobno dodao kako se pritom ne smije raditi o "miru koji bi diktirala Rusija".

"Ne možemo si zamisliti da Ukrajina prihvati diktirani mir koji bi sadržavao uvjete koje Ukrajina zbog očuvanja integriteta i suvereniteta ne može prihvatiti", rekao je njemački kancelar.

Francuski predsjednik je istaknuo da govor Vladimira Putina prilikom Dana pobjede, koji nije bio do te mjere agresivan kako se očekivalo, ne predstavlja pod svaku cijenu deeskalaciju.

Nova dinamika Europske unije

Olaf Scholz naglasio je da je "užasna agresija" Rusije na Ukrajinu pokrenula novu dinamiku unutar Europske unije.

"Ruska agresija spaja europske partnere. Sada je važno da djelujemo zajednički", rekao je Scholz.

On je ukazao na zahtjev Ukrajine za ulazak u Europsku uniju i rekao kako "Ukrajina pripada europskoj obitelji".

Scholz je istodobno kazao i kako zemlje zapadnog Balkana treba što prije primiti u Europsku uniju.

"Ovdje moraju biti prevladane blokade", rekao je Scholz aludirajući na blokadu Bugarske kada su u pitanju pregovori Sjeverne Makedonije o punopravnom članstvu u Europskoj uniji.

Francuski predsjednik, koji se u prošlosti držao skeptično prema procesu proširenja EU-a, rekao je kako za jačanje stabilnosti i demokracije u Europi trebao težiti kooperaciji i "izvan okvira Europske unije".

"Do sada smo ove ciljeve htjeli ostvariti proširenjem EU-a. Ova perspektiva međutim za zemlje poput Ukrajine, ako gledamo realno, nije ostvariva unutar razdoblja od nekoliko godina. Zato je potrebno pronaći nove političke forme i stvoriti političke koordinacije kako bi se vezalo ovakve zemlje uz EU", rekao je Macron.

On se ranije u ponedjeljak u govoru u Strasbourgu založio za stvaranje "Europske političke zajednice" kako bi se povećala suradnja EU-a s drugim europskim zemljama pošto pristupanje tih zemalja EU-u nije realno u skorijoj budućnosti.