To je to što me zanima!

Nalaz na sjeveru Grčke: Otkrili grobnicu Aleksandra Velikog?

U sjevernom grčkom gradu Amfipolu otkrivena je grobnica duga nevjerojatnih 590 metara. Niz činjenica upućuje na to da je ondje pokopan Aleksandar Veliki
Vidi originalni članak

Izgleda zapanjujuće. Ovo je najveća grobnica koju smo otkrili. Vrlo brzo otkrit ćemo tko je pokopan unutra, kaže Chryssoula Paliadelli.

Arheologinja radi na iskapanju u sjevernom grčkom gradu Amfipolu, u kojem je otkrivena grobnica duga nevjerojatnih 590 metara.

Niz činjenica upućuje na to da je ondje pokopan Aleksandar Veliki, čija je grobnica jedna od najvećih zagonetki svjetske arheologije. Makedonski vladar umro je 323. godine prije Krista, a arheolozi su ustanovili da grobnica datira između 325. i 300. godine.

Neki arheolozi sumnjaju kako su ondje pokopani Aleksandrovi žena, sin, majka i brat, koji su nakon njegove smrti protjerani i ubijeni u Amfipolu.

Dio blaga iz grobnice ukraden još u antici?

- Napredujemo polako, ali iskapanja će pokazati što leži unutra - rekla je voditeljica nalazišta Katerina Peristeri. Dodala je kako su arheolozi u ponedjeljak prvi put ušli u grobnicu. Šokirali su se. Naime, zatekli su znakove pljačke. Sumnjaju da je dio blaga s nalazišta ukradeno još u antici.

Velike sfinge na samom ulazu teške tonu i pol, čini se, nisu uspjele zaštititi grobnicu. No to će još potvrditi daljnja iskapanja. Vlasti su angažirale čuvare, koji su ondje danonoćno.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • nefer 28.08.2014.

    svi trabunjaju, a nitko ne zna fakte..sjeverna Grčka oblast Makedonija je naseljena od strane Makedonaca iz planine Pind 900 BC ; prije toga su tamo bile Pajoni (s vlastitom kulturom i pismom, te barbarska plemena, protoSlavs). Makedonci koje su Heleni smatrali varvarima (pogledati Demosten) se delimično heleniziraju tek nakon Filipa II-og. Rim je osvojio i Makedoniju i Heladu. U Filipovu Makedoniji grci dolaze prvi put tek nakon Balkanskih ratova, a slavenski makedonci su starosjedeoci tamo najmanje od 5 st. AD. Institut Igenea je otkrio DNK svih naroda : današnji makedonci imaju 30% antički gen, 20% teutonski, te samo 15% slavenski i 15% helenski gen, te 10% ilirski... a grci imaju samo 5% antičko gen, a 30% helenski i po 20% slavenskog i feničanskog gena. Grčka je počela s iskopavanjima antičkih makedonskih grobova u 80-im, u vrijeme kad je počeo raspad SFRJ, sa upornom tendencijom da "prisvoje" celokupnu antičku kulturu i antički gen Makedonaca i Pajona samo na osnovu toga jer su primili Helensko pismo... b.t.w., napis je star, pisalo je prije neki tjedan da su se grci ohladili, ovo je grob nekog kralja, ali bilo je 30-ak makedonskih kraljeva i sucesora Aleksandara III ...

  • conte 28.08.2014.

    elementarna pristojnost nalaže da je odmah, po mogućnosti neotvorenu, prebace ravno u skopje....

  • chill27 28.08.2014.

    ima da makedonci dobiju proljev ;) al aleksandar veliki je porijeklom purger ;)

Komentiraj...
Vidi sve komentare