To je to što me zanima!

Napravili multikopter: Uskoro bi mogao postati ''leteći auto''

Neobičnom letjelicom pilot upravlja na 'joystick'. Propeleri su ispod njega, a Senkel tvrdi da bi izum mogao revolucionirati transport i zamijeniti helikoptere
Vidi originalni članak

Inženjer Thomas Senkel prvi put je uspio poletjeti sa svojim helikopterom jednosjedom 16-rotor E-Volo, piše Daily Mail. Iznad zemlje je lebdio cijelu minutu i 30 sekundi. Neobičnom letjelicom pilot upravlja na 'joystick'. Propeleri su ispod njega, a Senkel tvrdi kako bi ovaj izum mogao revolucionirati transport. Nakon što riješi problem kako što duže ostati u zraku i kako da podigne više ljudi, Senkel vjeruje kako će multikopter zauvijek zamijeniti helikoptere. 

Trenutačno može letjeti oko 20 minuta jer koristi punjive litij ionske baterije. Inženjer i njegova dvojica suradnika se nadaju da će riješiti i taj problem i produžiti vrijeme leta. Izračunali su da bi jednosatni let multikopterom stajao oko 45 kuna. 

U slučaju da se ugase do četiri propelera od 16 propelera još je moguće sigurno sletjeti, a kako su smješteni ispod pilota, u slučaju opasnosti može mu se otvoriti i padobran. 

Idi na 24sata

Komentari 22

  • evome 07.11.2011.

    Svašta s vama ljudi, pa ovo je samo prototip, prvi siliciski čip izgledao je ko kamen na koji su zalemljene četri žičice, a danas te spravice pokreču svijet.

  • zigzag_2 06.11.2011.

    I onda idu Jura i Štef iz birtije i vide razne leteće obijekte pa s drugi dan novine pune vanzemaljaca xD

  • MRCMAU 06.11.2011.

    triba je ovo nazvat propelerko

Komentiraj...
Vidi sve komentare