To je to što me zanima!

'Narod odlučuje': Očekujemo referendum do ovog listopada!

Sada se potpisi šalju Vladi za koje očekujemo da će s obzirom na resurse potpise provjeriti u roku od dva tjedna te Saboru potvrditi da smo uspjeli prikupiti više od 10% potpisa, kazao je Luka Mlinarić
Vidi originalni članak

Inicijativa Narod odlučuje pozdravlja zaključak Odbora za Ustav kojim se traži od Vlade da provjere broj i vjerodostojnost potpisa, a kojih je prema informacijama iz inicijative za oba pitanja prikupljeno više od 400.000 potpisa. 

- Ovo je prvi put da je Odbor pozvao Vladu ne samo da provjeri potpise već da provjeri i jesu li oni prikupljani u skladu sa zakonom, iako mi prema našem sudu smatramo da se to čini da bi se pokušala diskreditirati inicijativa te dodatno odužiti postupak raspisivanja referenduma - kazao je Luka Mlinarić, jedan od koordinatora inicijative.

POGLEDAJTE VIDEO

Ipak, pozdravili su odluku Odbora jer su stava da će takav detaljan rad institucija njih i uvjeriti kako su kao u samo dva tjedna uz napore i opstrukcije prikupili dovoljan broj potpisa. Mlinarić se nada da tu provjeru institucije neće koristiti za odugovlačenje cijelog postupka. Naveo je kako je ovo prvi korak prema raspisivanju referenduma. 

- Sada se potpisi šalju Vladi za koje očekujemo da će s obzirom na resurse potpise provjeriti u roku od dva tjedna te Saboru potvrditi da smo uspjeli prikupiti više od 10 posto potpisa za oba referendumska pitanja - kazao je. 

NAROD ODLUČUJE: 'Mi nismo protiv manjina, one će zbog referenduma prodisati'

Mlinarić je podsjetio kako je najavljeno da će se tražiti ocjena ustavnosti referendumskih pitanja, a očekuje da se procedura odradi do ljetne stanke 15. srpnja. 

- Očekujemo da Sabor nakon što se potvrdi ustavnost pitanja već u rujnu nakon povratka sa stanke te da će građani već u rujnu odnosno listopadu moći izaći na traženi referendum - poručio je Mlinarić te pozvao institucije da ne razvlače postupak, ali i da posao odrade stručno, objektivno i nepristrano odnosno da se ne uključuju u kampanje kojim se želi kompromitirati inicijativa.  

PEĐA GRBIN: 'Hrvatska je i država manjina, ovaj referendum diskriminira'

'Neki zastupnici manjina izabrani su s puno manje preferencijalnih glasova'  

Član inicijative Narod odlučuje Dominik Knezović osvrnuo se na tvrdnje Milorada Pupovca da je kampanja obilovala lažima i obmanama. Ustvrdio je kako su oni iznosili brojke o preferencijalnim glasovima kako bi se vidjelo tko u Saboru ima koliki legitimitet. 

ODBOR O REFERENDUMU Pupovac: Ako hoćemo pucati sebi u koljena, samo nastavimo

- Dat ću primjer da su neki zastupnici nacionalnih manjina izabrani u Sabor s tisuću glasova dok je prosječno na redovnim listama saborskom zastupniku potrebno 13.000 glasova. Vidimo da se tu radi o velikom nesrazmjeru, a zastupnici imaju ista prava - kazao je Knezović.

Prokomentirao je i kuloarske informacije prema kojima potpisi neće biti prebrojani do rujna. 

- Mi smo na volonterskoj razini prikupili i prebrojali potpise u roku od 15 dana. Vjerujem da i državne institucije sa svojim aparatom to mogu napraviti u istom roku. Svako odugovlačenje mi vidimo kao jedan od načina da se ovaj demokratski proces uspori i ospori - zaključio je Knezović.
 

Idi na 24sata

Komentari 132

  • patagonija1 04.08.2018.

    Iskreno, meni se ne žuri. Uskoro moze iskrsnuti još poneka "anti"vjerska konvencija . Nebi bilo dobro zapocinjati novi referendum. Predlazem da se nagomila 10-setak "antivjerskih referendum tema" pa u komadu sve rjesavati. Ili se organizatorima žuri? Pitanje zbog čega?

  • andro24 20.06.2018.

    Čestitamo. Jedina legitimna vlast u demokraciji je većina. Sve ostalo je pokušaj teroriziranja.

  • 20.06.2018.

    Partije se boje glasa naroda. Bilo je i vrijeme. Rasplet kreće kad narod zašuti....

Komentiraj...
Vidi sve komentare