To je to što me zanima!

'Naš Ivan mora na pregled u Italiju, a ne može zbog korone'

MALI HEROJ Ivanu (11) je 2018. u Padovi presađen bubreg. Sad je dobro, ali mora na biopsiju a ne može zbog korone. Bubreg mu je donirala majka Kristina
Vidi originalni članak

Krajem ovoga tjedna trebali smo ići u Padovu gdje bi Ivanu napravili biopsiju bubrega. No ova pandemija je zatvorila granice i sve je odgođeno. Hvala Bogu da je Ivanu dobro. Priča nam to Kristina, majka dječaka Ivana Sabola (11) iz Palovca, kojemu je u veljači
2018. u Padovi presađen bubreg.

POGLEDAJTE VIDEO: Mali heroj presadio je bubreg s 11 godina

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Njega mu je donirala upravo majka Kristina. Ivan je do tada, praktički od rođenja, morao ići na dijalizu. Uz to, imao je još 15 raznih operacija jer je zbog primarne bolesti razvio i bolest iskrivljenih kostiju. Bio je jako slab.

Bubreg mu nije mogao biti transplantiran u Hrvatskoj. Jedina opcija bila je otići u Italiju.

Nasreću, njihovi sumještani i mnogi ljudi dobra srca prikupili su nešto novca da Ivan može otići na transplantaciju. Ipak, odlasci obitelji u Padovu tu nisu prestali. Ivan mora ići redovito na preglede u Padovu.

- Ivanova liječnica zadovoljna je zdravstvenim stanjem našeg sina. Vjerujemo da će se ograničenja uskoro ukinuti pa da ćemo moći ići u Italiju napraviti tu biopsiju. Čujemo se i s ljudima iz zajednice ‘Hrvati u Italiji’. Oni su nam puno pomogli da tamo pronađemo smještaj - kaže nam otac Dražen i dodaje kako je i njima sad puno lakše.

- Preporodili smo se otkako ne mora na dijalizu. Ojačao mu je imunitet, a bilo je bojazni da bi mogao oslabjeti i da bi mogao odbaciti bubreg, ali sve je, nasreću, u redu - dodaje Dražen.

Majka Kristina, s druge strane, kaže kako ona funkcionira bez problema s jednim bubregom.

Prošlog tjedna je s Ivanom morala provesti tri dana na KBC-u Rebro, gdje je Ivan primao hemoglobin. Kaže kako on sve to hrabro podnosi, a najviše mu nedostaje škola.

- Jedva čekam vratiti se. Volim se igrati skrivača s ostalima iz razreda - rekao je kratko Ivan koji se pohvalio i kako je u Padovi naučio nekoliko talijanskih riječi.

- Padova je lijepa, ali mi jepuno ljepše ovdje kod kuće. Tu se mogu igrati s bratom - dodao je Ivan.

Idi na 24sata

Komentari 18

  • Shiny 04.05.2020.

    Ima toliko bolesnih ljudi, mladih i mlađih od 80 godina kojima će se bolest pogoršati ili će čak umrijeti zbog ovog što se događa. Sramota! Ovo više nema smisla!

  • Raduša72 04.05.2020.

    Sretno

  • serendipity26 04.05.2020.

    Kako je sladak... Sretno ti Ivane. Nažalost ovo nam je donijela korona. Da nam se djeca ne mogu liječiti da se sve stavilo na cekanje zbog te gluposti.

Komentiraj...
Vidi sve komentare