To je to što me zanima!

Nasilno odvođenje dječaka u Splitu: Tko je tu zakazao?

U slučaju Cesarea Hrvatska je bila dužna poslati ga u Italiju čim ga je locirala na teritoriju Hrvatske. Ministar pravosuđa istražuje je li bilo propusta i zašto nije bilo suca
Vidi originalni članak

Dan nakon mučnih splitskih scena ovrhe nad dječakom Cesareom (9), koji je uz plač i otimanje, s ocem Alessanrom Avenatijem otišao put Italije, i dalje se raspravlja o ovom slučaju.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković nezadovoljan je provođenjem ovrhe i već je zatražio izvješća kako bi vidio je li bilo grešaka u postupanju.

MINISTAR O DRAMI U SPLITU 'Cesare je u taj auto uvučen na silu. Ljuti me što nije bilo suca'

- Jako me ljuti da na ovrsi nije bio sudac i čekam obrazloženje. Jer znalo se koliko je to osjetljiv predmet, da je to dijete od osam godina i da će puno ljudi biti tamo. Mislim da je to trebalo drugačije organizirati - rekao je Bošnjaković dodavši da će ispitati sve činjenice i potom odlučiti koje će korake poduzeti. Najavio je i određene izmjene u Pravilniku o postupanju u ovršnom postupku kad je riječ o djetetu.

- Odredit ćemo da u takvom postupku važniju ulogu imaju vještaci i da suci moraju biti na mjestu ovrhe. I, svakako treba izbjeći svaku vrstu prisile - kaže Bošnjaković.

ISPOVIJEST VANJE KULUZ: 'Cesarea su izveli bosog, otac ga je razvlačio po haustoru...'

Ne ulazeći u konkretan slučaj, sutkinja za mladež zagrebačkog Županijskog suda kaže da sudskim odlukama o vraćanju prema odluci pravomoćnog suda, dijete napokon može imati oba roditelja, što je za njega i najbolje.

NA SILU GA UZELI OD MAJKE Cesareovi vapaji će vas slomiti: 'Pustite me, hoću ostati ovdje!'

- Kad se u razvodu braka odredi zajedničko roditeljstvo, jedan roditelj ne smije odvesti dijete od drugog roditelja. Sve članice EU, pa tako i mi, dužne su ispoštovati sudsku odluku druge države iz EU. Kad jedan od roditelja samovoljno, nakon pravomoćnosti odluke o razvodu i odluke kako će dijete živjeti odvede dijete, radi se o otmici djeteta i tad smo dužni postupati po Haškoj konvenvenciji i hitno dijete vratiti. Ujedno radi se o kaznenom djelu za koje taj roditelj odgovara. U velikom broju slučajeva roditelj koji uzme dijete, počinje dijete otuđivati od roditelja s kojim ne živi i tako kod djeteta stvara lošu sliku o roditelju s kojim ne živi. Kod ovršnog postupka Hrvatska više ne preispituje što bi bilo najbolje za dijete nego smo dužni vratiti ga čim se zatekne na našem teritoriju, a što je i prema odluci Europskog suda u Luksemburgu - kaže sutkinja. Na pitanje ostavljaju li ovrhe traga na dječju psihu i koliko duboke, odgovara:

NA SILU GA UGURALI U AUTO Dramatične scene usred Splita: Ovršili Cesarea (9), dali ga ocu

- Ako se djetetu događa nešto loše od roditelja, psiholozi smatraju, da je kratkotrajna trauma bolja od dugotrajnog lošeg ponašanja jednog roditelja. Dijete se nakon par dana brzo oporavi, igra i vrati u normalan ritam, a zatim je potrebno vratiti drugog roditelja, jer nije u intersu djeteta da ima smo jednog roditelja, ako su oba roditelja s dobrim roditeljskim kompetencijama - kaže sutkinja. I pravobraniteljica za djecu smatra da manipulativni roditelji trebaju biti sankcionirani.

Idi na 24sata

Komentari 677

  • MOC JE U ZNANJU 26.06.2018.

    Vratite ovoj ženi dete , to je u najboljem interesu ovoga dečaka . Pustite papire , presude , zakone i ostale gluposti . Ovde se radi o životu jednog deteta , a ne o stvari .Dete nije predmet nego živo biće . Ne činite više zločin prema ovom nedužnom dečaku . On je ovde najveća žrtva . Otac Tadej je to ovako rekao : " Ljubav je najjače oružije koje postoji , nema te sile i tog oružija koje će moći protiv ljubavi da se bori , sve se tu ruši . " Amin .

  • Prdac_1 21.06.2018.

    Hahahaaaaaaaa znaooooo sam daces okrivit muskarca znaoooooooo.... ko prvo ja tamo nevidim elemente klevete ko drugo jesi pratila zakon o zastiti podataka... trece ne koristim svoje osobne podatke na ni jednoj platformi... plasi svoju djecu ne ljude pametnije i obrazovanije od tebe

  • mentalist1 21.06.2018.

    Nina ako citas ovo,a vjerujem da citas,jer si sama sebi na prvom mjestu,zelim ti reci da si losa osoba i da si napravila veliko zlo i nepravdu prema vlastitom djetetu. Nadam se da ces ici u zatvor i odraditi tu kaznu koju si zasluzila,a nakon toga se pokusati iskupiti tom djetetu na sve moguce nacine.

Komentiraj...
Vidi sve komentare