To je to što me zanima!

'NATO je promijenio protokol nakon pada drona u Zagrebu'

Slovenija je nakon incidenta sa sovjetskim dronom koji je pao na Zagreb, dodao je, stavila u stanje pripravnosti i svoje zrakoplovstvo
Vidi originalni članak

Slovenski ministar obrane Matej Tonin izjavio je u srijedu da je NATO savez nakon prošlotjednog pada drona sovjetske izrade u Zagrebu promijenio postupak za praćenje sličnih incidentnih situacija.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Govoreći na konferenciji za novinare nakon završenog izvanrednog sastanka ministara obrane članica NATO-a u Bruxellesu, Tonin je kazao da se sada već zna da je bespilotna letjelica prošla kroz zračni prostor "barem triju savezničkih država", te da je prelet bio registriran.

No, te države su, premda su ga registrirali radari, to zanemarile, označivši da se radi o "odrazu na radarskoj slici, odnosno tzv. lažnom tragu", kazao je novinarima u Bruxellesu nakon sastanka Tonin, prenosi Slovenska tiskovna agencija STA. Nakon tog je incidenta, po njegovim riječima, NATO odmah promijenio pristup za takve situacije, pa sada zrakoplovstvo zemalja NATO-a mora reagirati i kada se radi o mogućem odrazu na radarskoj slici.

BOCNUO I PREDSJEDNIKA Banožić: Bomba je imala 120 kila. Uskoro ćemo je pokazati

Sada avioni država članica NATO-a u sličnim slučajevima odmah moraju intervenirati, čak i ako operateri smatraju da se radi o lažnom tragu. "Kada god se na radaru nešto pojavi, pa i kad operateri smatraju da je to samo radarski odraz, zrakoplovi moraju odmah u zrak i provjeriti o čemu se radi", kazao je Tonin novinarima.

Slovenija je nakon incidenta sa sovjetskim dronom koji je pao na Zagreb, dodao je, stavila u stanje pripravnosti i svoje zrakoplovstvo. "I Slovenija će u svim takvim slučajevima odmah reagirati. Oprezni smo, u stanju visoke pripravnosti i mislim da naši ljudi što se toga tiče mogu biti mirni", dodao je slovenski ministar obrane Matej Tonin.

KRITIKE ZASTUPNIKA 'Vrhunac novog normalnog je pad letjelice, a dvojac na vrhu je kao da su razmaženi tinejdžeri'

Idi na 24sata

Komentari 8

  • ivokap 17.03.2022.

    Zašto svi zaobilaze reći tko je napušen i bijesan, zašto ga se nitko ne usudi pozvati na odgovornost, gdje su ti hrvatski mediji? Sve ovo se događa u realnom svijetu a hrvatski mediji to NE VIDE. Što još poremećeni treba učiniti,  objaviti rat nekome pa da ga se pošalje na liječenje? Skoro za je ne vjerovati da je stanje hrvatskog društva tako nisko palo.

  • ilmare 17.03.2022.

    Eto,slovenci 'skužili'da treba se uzdati u se i u svoje kljse,pa makar bio to slabi avion. Kod nas služi da se stigne na janjetinu ...

  • šime m48 16.03.2022.

    ae biće su zato večeras na pleso sletili ameri sa f16..

Komentiraj...
Vidi sve komentare