To je to što me zanima!

Ne boje se i lukavi su: Čagljevi zavijaju i siju strah u Slavoniji

Sve veći broj čagljeva zabrinjava Slavonce. Iz šuma se spuštaju do kuća i čine prijetnju za životinje koje uzgajaju. Osim stanovnika zabrinuti su i lovci
Vidi originalni članak

Čaglja smo prvi put zamijetili 2001. On je velika štetočina jer nema prirodnog neprijatelja, a u naše krajeve je došao u migracijama preko Save, rekao je Zdravko Vujnović, potpredsjednik Hrvatskog lovačkog saveza.

Sve veći broj čagljeva zabrinjava Slavonce. Iz šuma se, kažu, spuštaju do kuća i predstavljaju prijetnju za životinje koje uzgajaju. Osim stanovnika zabrinuti su i lovci kojima čagljevi uništavaju divljač, a godišnje ih smiju odstrijeliti najviše 15 po lovištu. Pitanje trenutka je, ističu, kad će čagljevi napasti životinje na nekom od imanja.

- Stanovnici nas sve više zovu i tvrde kako su vidjeli čaglja pred kućom. Zbog njih smo primijetili i da se smanjuje broj lisica u slavonskim šumama jer se one povlače i bježe pred njima. Čagljevi im ubijaju mladunčad pa i one odlaze iz šume - nastavljaju lovci lovačkog društva Posavina iz Davora. Otkrili su nam kako čagljevi jedu sve, a u doba suše i voće i povrće te kako ne doživljavaju čovjeka kao prijetnju. Stanovnici koji su se s njima susreli tvrde da uvijek kreću u lov oko 21 sat te tad počinju zavijati toliko da im se ledi krv u žilama. 

Iako u lov na njih redovito vode lovačke pse čagljevi ih se ne boje i iznimno su lukavi pa se kreću u krug po šumi kako bi psima zameli tragove, a najčešće napadaju malu divljač, fazane, pa čak i odrasle srne.

– Vidjeli smo kako su u čoporu napali krmaču na imanju dok je jedan kidao prase. Glasanje im je specifično, a većina ljudi ne vidi razliku između njih i lisica – zaključili su stručnjaci.

Idi na 24sata

Komentari 142

  • supermish 03.10.2021.

    zar postoji veća štetočina od glupog čovjeka? ja mislim da ne! da vam djecu ovako poredaju po podu

  • ajes ume 04.06.2015.

    Lovačke priče! Slavonci su istrijebili vuka i naravno da je nastali mjesto za novog predatora. Oni bi koristili divljinu ko farmu za srnetinu i veprovinu, al ne ide to tako, priroda se sanira!

  • SabljakMilan 04.06.2015.

    Ljubitelji životinja,zeleni,mrzitelji lovaca...znate li što bi se dogodilo kad nebi bilo lovaca??? Dvije godine ako se ne odstreli niti jedna lisica,čagalj,kuna,jazavac,divlja svinja...nakon tri godine broj divljači bi bio znatno veći!!! Znaći LOVCI nepostoje...za 10-15 godina nekom malom zelenom čagljevi odvuku dijete sa igrališta u jazbinu (recimo)...pošto nema više onih glupih lovaca...mali zeleni organiziraju da vojska pobije te zločeste čagljeve ili veterinari da ih potruju...Bolesti,bijesnoče,štete u poljoprivredi...Razmislite što bi se dogodilo i PRESTANITE PLJUVATI PO LOVCIMA!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare