To je to što me zanima!

"Ne ograničavamo svojim djelatnicima slobodu govora"

Grmoja je prethodno za saborskom govornicom kazao da ministrica Pejčinović Burić "mjesecima uskraćuje i ograničava prava na slobodno izražavanje stotinama zaposlenika Ministarstva"
Vidi originalni članak

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova "oštro" je u srijedu odbacilo tvrdnje oporbenog zastupnika Nikole Grmoje da krši ustavne slobode svojih zaposlenika, a usporedbu s totalitarnim režimima prošlog stoljeća nazvalo je "potpuno neprihvatljivom".

Zastupnik Mosta u srijedu je u Saboru zatražio da vlada poništi kandidaturu ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe optuživši je da ograničava prava na slobodno izražavanje stotinama zaposlenika MVEP-a tako što im propisuje da traže suglasnost za svaki, pa i privatni nastup u medijima, čak i za objave na društvenim mrežama. 

"MVEP oštro odbacuje tvrdnje da se Pravilnikom o unutarnjem redu krše Ustavne slobode. Također potpuno neprihvatljivom nalazimo usporedbu s totalitarnim režimima prošlog stoljeća", reagirao je  MVEP na jutrošnju izjavu zastupnika Grmoje.  

"Kada se radi o javnim nastupima u medijima, ali i općenito o ponašanju državnih službenika Zakon o državnim službenicima, Etički kodeks državnih službenika i Zakon o vanjskim poslovima, ne prepoznaju razliku između službenog i privatnog", piše MVEP u priopćenju.

U SABORU PLJUŠTALE OPOMENE Grmoja: Vlada mora poništiti odluku o kanidaturi ministrice

Grmoja je prethodno za saborskom govornicom kazao da ministrica Pejčinović Burić "mjesecima uskraćuje i ograničava prava na slobodno izražavanje stotinama zaposlenika Ministarstva, a ističe ambiciju zauzimanja čelnog položaja u europskoj organizaciji koja nadzire zaštitu tih istih prava". 

Pri izradi članka Pravilnika kojim se propisuju nastupi u medijima ministarstvo se rukovodilo i praksama drugih europskih država, objašnjava MVEP.

"Djelatnici službe vanjskih poslova dužni su svakodnevno u službenim i privatnim istupima u medijima poštivati odredbe navedenih propisa", navodi se. 

U to su uključeni i propisi Bečke konvencije o diplomatskim i konzularnim odnosima.

To znači da djelatnici službe vanjskih poslova moraju "svakodnevno i stalno" voditi računa o tome da "svojim postupanjem tijekom ili nakon radnog vremena ne narušavaju ugled državne službe, svoj osobni ugled, propise Republike Hrvatske, kao i propise i običaje drugih zemalja".

MVEP piše da je propisani uvjet za rad na većini radnih mjesta u službi vanjskih poslova važeći certifikat za pristup tajnim podacima, što znači da djelatnici službe vanjskih poslova, prilikom javnih i privatnih nastupa u medijima i u svakodnevnom postupanju i ponašanju moraju voditi računa i o odredbama Zakona o tajnosti podataka.

"Stoga se ne može tvrditi da se prethodnom suglasnošću za javni nastup u medijima djelatnicima službe vanjskih poslova uskraćuje pravo slobode govora. Isto tako, ne može se tvrditi da je prethodna suglasnost za javni nastup 'politička suglasnost'", zaključuje MVEP. 

 

Idi na 24sata

Komentari 4

  • purgerica prva 27.02.2019.

    Lažete. U svim državnim službama nema slobode govora. Šute mnogi i danas kao i ja nekada. Sam ja sam otišla, biti svoj gazda. Ne trpim stege. Izluđuju, bez obzira od kuda dolaze. A ovi bijednici? Ma svi su samo poslušnici za malo funkcije, povlastica crne BMW- e i Audije, vozača, kartice i 20 tisuća kuna. Sve bez obraza i časti.

  • POTPEC 27.02.2019.

    Ma di bi to bila istina za njih. Oni imaju svoju jednu i jedinu. Kao i mnogi njihovi na ovom portalu koji sve proglašavaju mrziteljima Hrvatske i svega Hrvatskog, ako ne podržavaju ovu izdajničku vladu.

  • 27.02.2019.

    I djelatnicima u svim Hrvatima.

Komentiraj...
Vidi sve komentare