News

Komentari 4

"Ne ograničavamo svojim djelatnicima slobodu govora"

"Ne ograničavamo svojim djelatnicima slobodu govora"

Grmoja je prethodno za saborskom govornicom kazao da ministrica Pejčinović Burić "mjesecima uskraćuje i ograničava prava na slobodno izražavanje stotinama zaposlenika Ministarstva"

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova "oštro" je u srijedu odbacilo tvrdnje oporbenog zastupnika Nikole Grmoje da krši ustavne slobode svojih zaposlenika, a usporedbu s totalitarnim režimima prošlog stoljeća nazvalo je "potpuno neprihvatljivom".

Zastupnik Mosta u srijedu je u Saboru zatražio da vlada poništi kandidaturu ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe optuživši je da ograničava prava na slobodno izražavanje stotinama zaposlenika MVEP-a tako što im propisuje da traže suglasnost za svaki, pa i privatni nastup u medijima, čak i za objave na društvenim mrežama. 

"MVEP oštro odbacuje tvrdnje da se Pravilnikom o unutarnjem redu krše Ustavne slobode. Također potpuno neprihvatljivom nalazimo usporedbu s totalitarnim režimima prošlog stoljeća", reagirao je  MVEP na jutrošnju izjavu zastupnika Grmoje.  

"Kada se radi o javnim nastupima u medijima, ali i općenito o ponašanju državnih službenika Zakon o državnim službenicima, Etički kodeks državnih službenika i Zakon o vanjskim poslovima, ne prepoznaju razliku između službenog i privatnog", piše MVEP u priopćenju.

Grmoja je prethodno za saborskom govornicom kazao da ministrica Pejčinović Burić "mjesecima uskraćuje i ograničava prava na slobodno izražavanje stotinama zaposlenika Ministarstva, a ističe ambiciju zauzimanja čelnog položaja u europskoj organizaciji koja nadzire zaštitu tih istih prava". 

Pri izradi članka Pravilnika kojim se propisuju nastupi u medijima ministarstvo se rukovodilo i praksama drugih europskih država, objašnjava MVEP.

"Djelatnici službe vanjskih poslova dužni su svakodnevno u službenim i privatnim istupima u medijima poštivati odredbe navedenih propisa", navodi se. 

U to su uključeni i propisi Bečke konvencije o diplomatskim i konzularnim odnosima.

To znači da djelatnici službe vanjskih poslova moraju "svakodnevno i stalno" voditi računa o tome da "svojim postupanjem tijekom ili nakon radnog vremena ne narušavaju ugled državne službe, svoj osobni ugled, propise Republike Hrvatske, kao i propise i običaje drugih zemalja".

MVEP piše da je propisani uvjet za rad na većini radnih mjesta u službi vanjskih poslova važeći certifikat za pristup tajnim podacima, što znači da djelatnici službe vanjskih poslova, prilikom javnih i privatnih nastupa u medijima i u svakodnevnom postupanju i ponašanju moraju voditi računa i o odredbama Zakona o tajnosti podataka.

"Stoga se ne može tvrditi da se prethodnom suglasnošću za javni nastup u medijima djelatnicima službe vanjskih poslova uskraćuje pravo slobode govora. Isto tako, ne može se tvrditi da je prethodna suglasnost za javni nastup 'politička suglasnost'", zaključuje MVEP. 

 

Najčitaniji članci