To je to što me zanima!

Članarine u HGK smanjit će za 15 posto, ukidaju se doprinosi

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Novi šef HGK trebao bi ubuduće biti netko s 15 godina iskustva u gospodarstvu, govoriti barem jedan strani jezik, a na čelnom mjestu HGK trebao bi - volontirati
Vidi originalni članak

Održana je sjednica Skupštine Hrvatske gospodarske komore na kojoj je prihvaćen plan rada za 2014. godinu kojim bi se gospodarstvo rasteretilo za 55 milijuna kuna. Raspravljalo se o financiranju te preustroju Komore. 

Sabina Škrtić, v.d. predsjednice, kazala je kako se HGK okreće financiranju iz vlastitih aktivnosti. Prihvaćen je njezin prijedlog da se potpuno ukinu doprinosi i već od 1. siječnja linearno smanje članarine za 15 posto.

- Komora već danas ostvaruje određenu razinu prihoda iz segmenta javnih ovlasti i u skromnom dijelu iz nekih drugih usluga, ali Komora definitivno ima vrlo jaki potencijal da razvije čitavu jednu paletu usluga od znanja koje Komora već ima samo ih treba sinergizirati u jednom mjestu i definirati novi proizvod - rekla je.

Time će se, tvrdi Škrtić, gospodarstvo rasteretiti za 55,65 milijuna kuna. Predsjednik komore trebao bi ubuduće biti netko s 15 godina iskustva u gospodarstvu i 10 godina na visokopozicioniranim poslovima, govoriti barem jedan strani jezik, a na čelnom mjestu HGK trebao bi volontirati. Također, planira se i smanjenje broja zaposlenih u Komori. 

Jača uloga Upravnog odbora

Skupštinari u dosadašnjem radu HGK zamjeraju netransparentno poslovanje. Također žele jačanje utjecaja članova na aktivnosti HGK kao i jačanje uloge Upravnog odbora. 

S dnevnog reda skinut je prijedlog odluke o izmjenama i dopunama statuta i poslovnika kojima se trebao urediti novi ustroj ove institucije. Statut će biti na dnevnom redu u siječnju, priopćili su iz HGK.

Istaknuto je kako je potrebno ojačati Upravni odbor kojem se u nadležnost daju ovlasti za odlučivanje o stjecanju, opterećenju ili otuđenju nekretnina i druge imovine te sklapanje poslova čija pojedinačna vrijednost prelazi iznos od milijun kuna, odnosno 300.000 do pet milijuna kuna. 

Idi na 24sata

Komentari 50

  • UvijekRealan 19.12.2013.

    uvedite u komoru nadzorno tijelo izvan komore, da se ne ponavljaju vidoševići i ekipa. ako ovako ostane biti će opet lopovluka, prilika čini lopova, ako te nitko ne nadzire uzimaš koliko možeš i koliko hoćeš. upravo se to i dogodilo. članstvo ne treba biti obavezno, ako netko treba lobirati to su ministrovi pomočnici neka i oni zarade plaću.

  • Gost Gost 19.12.2013.

    BRAVO!!!!!!! Nikad nikakve koristi od komore a uvijek plaćamo.

  • tupan2 19.12.2013.

    strašno, a da vratite tih 15posto što je vidošević uzimao, to nikom ništa

Komentiraj...
Vidi sve komentare