Obavijesti

News

Komentari 50

Članarine u HGK smanjit će za 15 posto, ukidaju se doprinosi

Novi šef HGK trebao bi ubuduće biti netko s 15 godina iskustva u gospodarstvu, govoriti barem jedan strani jezik, a na čelnom mjestu HGK trebao bi - volontirati

VIDEO

Održana je sjednica Skupštine Hrvatske gospodarske komore na kojoj je prihvaćen plan rada za 2014. godinu kojim bi se gospodarstvo rasteretilo za 55 milijuna kuna. Raspravljalo se o financiranju te preustroju Komore. 

Sabina Škrtić, v.d. predsjednice, kazala je kako se HGK okreće financiranju iz vlastitih aktivnosti. Prihvaćen je njezin prijedlog da se potpuno ukinu doprinosi i već od 1. siječnja linearno smanje članarine za 15 posto.

- Komora već danas ostvaruje određenu razinu prihoda iz segmenta javnih ovlasti i u skromnom dijelu iz nekih drugih usluga, ali Komora definitivno ima vrlo jaki potencijal da razvije čitavu jednu paletu usluga od znanja koje Komora već ima samo ih treba sinergizirati u jednom mjestu i definirati novi proizvod - rekla je.

Time će se, tvrdi Škrtić, gospodarstvo rasteretiti za 55,65 milijuna kuna. Predsjednik komore trebao bi ubuduće biti netko s 15 godina iskustva u gospodarstvu i 10 godina na visokopozicioniranim poslovima, govoriti barem jedan strani jezik, a na čelnom mjestu HGK trebao bi volontirati. Također, planira se i smanjenje broja zaposlenih u Komori. 

Jača uloga Upravnog odbora

Skupštinari u dosadašnjem radu HGK zamjeraju netransparentno poslovanje. Također žele jačanje utjecaja članova na aktivnosti HGK kao i jačanje uloge Upravnog odbora. 

S dnevnog reda skinut je prijedlog odluke o izmjenama i dopunama statuta i poslovnika kojima se trebao urediti novi ustroj ove institucije. Statut će biti na dnevnom redu u siječnju, priopćili su iz HGK.

Istaknuto je kako je potrebno ojačati Upravni odbor kojem se u nadležnost daju ovlasti za odlučivanje o stjecanju, opterećenju ili otuđenju nekretnina i druge imovine te sklapanje poslova čija pojedinačna vrijednost prelazi iznos od milijun kuna, odnosno 300.000 do pet milijuna kuna. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 50

VIDEO

Užas kod studentskog doma u Zagrebu, jedan mrtav: 'Udario ga je auto, nije mu bilo spasa'
TRAGEDIJA NA CESTI

Užas kod studentskog doma u Zagrebu, jedan mrtav: 'Udario ga je auto, nije mu bilo spasa'

Jedan čovjek je mrtav u naletu automobila nedaleko studentskog doma u Zagrebu. "Hitna je jako brzo stigla, ali nije mu bilo spasa", ispričao nam je Zagrepčanin koji je svjedočio stravičnoj nesreći

Kiša i grmljavinsko nevrijeme i ovog vikenda: Evo što nas čeka
VREMENSKA PROGNOZA

Kiša i grmljavinsko nevrijeme i ovog vikenda: Evo što nas čeka

Do kraja tjedna očekuje nas nestabilno vrijeme, s kišom i grmljavinom. Na snazi je i žuti meteoalarm za dvije regije zbog nevremena
Detalji nesreće kod studentskog doma: Poginuo je pješak (21), a autom upravljao mladić (20)
POLICIJA TRAŽI SVJEDOKE

Detalji nesreće kod studentskog doma: Poginuo je pješak (21), a autom upravljao mladić (20)

Pješak je prelazio kolnik Selske ceste na obilježenom pješačkom prijelazu dok je na semaforu za pješake bilo upaljeno crveno svjetlo. Policija poziva eventualne svjedoke s korisnim informacijama da se jave na 192