To je to što me zanima!

'Ne razumijem stav sindikata, oni sad nastupaju politikanski'

Šef Kluba HDZ-a Branko Bačić kaže da Vlada nije podlegla ucjenama sindikata nego je pokazala brigu o svim zaposlenima u državnom i realnom sektoru. Kaže i kako ovo ne rade da bi ostali na vlasti.
Vidi originalni članak

Nakon što je premijer najavio veće plaće za 6,12 posto postavilo se pitanje je li time kupljen mir u koaliciji te jesu li time izbjegnuti izvanredni izbori, a predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić poručuje: 

- Ovom odlukom i najavom povećanja osnovice od 6,12 posto Vlada ustraje na onom što od prvog dana govori da će svojim odlukama voditi računa o svima: profesorima, učiteljima, liječnicima, vatrogascima i da pri tome neće doći do novog poreznog opterećenja za građane, nego će podizanjem osobnog odbitka s 3800 na 4000 omogućiti da svi radnici od 1. siječnja dobiju veću plaću - rekao je. 

Kaže da Vlada nije podlegla ucjenama sindikata nego je pokazala brigu o svim zaposlenima u državnom i realnom sektoru. Opaske da je Vlada ovime kapitulirala, kaže, mogu vidjeti samo zlonamjerni.  

PLENKOVIĆ O NOVOJ PONUDI: 'Izlazimo svima u susret koliko možemo i na uštrb obećanja...'

- Mi ovo ne radimo da bi ostali na vlasti, hoće li izbori biti za par ili deset mjeseci, HDZ-u je svejedno. Mi ćemo na izborima pobijediti kad god oni bili. Ovo smo napravili da pomognemo svim građanima i da se kao poslodavac pokažemo prema svim zaposlenicima, kojima je poslodavac Vladam i da jamčimo stabilnost hrvatskog proračuna. Napravit ćemo ustupak prema građanima, a u isto vrijeme smanjujemo poreznu represiju -. U tome je sposobnost Vlade da na ove izazove zna odgovoriti - kazao je Bačić.

Na odbijenicu prosvjetnik sindikata uzvraća: 

- Ne razumijem ovakav stav sindikata, mislim da su se razobličili na određeni način i da ih nije briga za članove nego za političku borbu, jer nastupaju politikantski. Ako su ispunjeni uvjeti povećanja plaće koji su tražili ispada da im je žao da taj kolač dijele i liječnici i vojnici i policajci i svi oni koji se financiraju iz državnog proračuna. To mi nije jasno, ali to je njihova odluka. Vjerujem da će njihovi članovi razumjeti ovakvu odluku Vlade - ustvrdio je. 

'NIJE RIJEŠIO PROBLEM' Sindikati o ponudi Plenkovića: 'Štrajk se nastavlja po najavi'

Priču da bi agencija trebala napraviti analizu broja zaposlenih u obrazovnom sustavu, Bačić se s tim slaže. Komentirao je i povlačenje iz hitne procedure set mirovinskih i zakona o radu. 

- Povukli smo kako bi išli u redovnu proceduru. Sinoć na klubu zastupnika i u razgovoru s predsjednikom Vlade odlučili smo da se povuče iz hitne procedure i pozove ponovno za stol socijalne partnere: sindikate i HUP te da nađemo način kako utvrditi sam postupak i prije 2033. godine, kada stupa na snagu da s u mirovinu ide sa 65, da se vidi kako omogućiti da ljudi ostanu na tržištu rada, ali da to ne pada samo na leđa poslodavca - rekao je Bačić. 

Postavilo se i pitanje što misli o predsjedničinoj kritici pravosuđa. 

- Ni ja nisam zadovoljan hrvatskim pravosuđem, ali ono je odraz stanja u društvu i i nije ništa bolje niti gore od ostalih institucija, ali ne pada mi napamet ulaziti u pojedinačne predmete bez obzira što se mogu s njime intimno slagati ili ne slagati. Pravosuđe je neovisno i tako treba ostati, Na nama je da mu napravimo okvir koji će zadovoljiti hrvatske građane - zaključio je Bačić.

Predsjednik Kluba HNS-a Milorad Batinić pozdravio je najavu premijera Plenkovića o povećanju plaća za 6,12 posto.

- To je riječ, vjerujemo i želimo vjerovati premijeru i da će se to vidjeti u proračunu za iduću godinu - kazao je.

Na pitanje jesu li time riješeni napetosti u vladajućoj koaliciji. 

- Na neki način bih rekao da. Obećavajuće je što je naša sugestija da se angažira vanjska agencija koja će analizirati koeficijente u svim javnim službama. Smatramo da bi trebalo napraviti svojevrsnu reviziju - rekao je. 

 Upitan je li ovo svojevrsna pobjeda HNS-a, Batinić je pozvao da se ne govori o pobjedama i porazima te naveo da HNS vodi odgovorne politike u interesu građana. Padaju li ovime izvanredni izbori u padaju u vodu, čelnik Kluba HNS-a kazao je da se uvijek zalažu za dijalog. 

- Naslućivanje da idemo na izbore je, po malo i deplasirano. Mi se držimo onoga da je bolje i deset puta razgovarati, nego ne razgovarati ili se svađati, jer samo razgovor dovodi do boljitka - poručio je Batinić.  

Je li ovo popuštanje premijera u strahu od izbora, Batinić kaže da je ra odluka na tragu svih razgovora koje su vodili kao koalicijski partneri. 

Idi na 24sata

Komentari 19

  • adika 17.10.2019.

    Normalno da ne razumiješ kada je tvoja plaća 3 ili 4 puta veća od njihove, plus badava jesti i piti u Saboru , pa 2 ili 3 Upravna ili Izvršna čiji si član za debele novce i ostale povlastica .I kako bi ti to mogao razumjeti , atreba to i moći shvatiti.Nije to lako .

  • 16.10.2019.

    Ovaj Bačić je nekakva vrsta Njonje2, preživio je sve događaje u stranci i uvijek svakom novom vođi viri iz one stvari.

  • 16.10.2019.

    Dobro da ti išta razumiješ....

Komentiraj...
Vidi sve komentare