Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
251 komentara

Sindikati o ponudi Plenkovića: 'Štrajk se nastavlja po najavi'

Ako ne bude poziva na razgovor s premijerom o koeficijentima složenosti poslova, nastavit će se u petak u županijama u kojima još nije bilo štrajka, rekao je Branimir Mihalinec

Konferencija za medije sindikata u školstvu na temu današnje izjave Premijera o povišici plače
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
251 komentara

Sindikati su jutros objavili da nastavljaju štrajk u školama. Andrej Plenković je u Saboru najavio povećanje plaća iduće godine za 6,12 posto. No, sindikati su na izvanrednoj presici izjavili kako se štrajk - ipak nastavlja, javlja Dnevnik.hr. 

Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, kaže da smo vidjeli kakav oblik socijalnog dijaloga je pokrenula Vlada.

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Ovo je prvi put da premijer daje ponude putem saborske govornice - rekao je i dodao da u potpunosti ignorira da se vode pregovori o osnovici za javne i državne službe. 

- Nijedna njegova rečenica ne rješava problem zbog kojih smo pokrenuli štrajk - rekao je Mihalinec. Objasnio je da se zaostajanje neće smanjiti jer se svima povećava osnovica i čak se povećava razlika među plaćama. Štrajk će se sutra održati prema najavi.

- Ako ne bude poziva na razgovor s premijerom o koeficijentima složenosti poslova, nastavit će se u petak u županijama u kojima još nije bilo štrajka - rekao je Mihalinec te dodao da od idućeg tjedna ide prema novom planu. 

Zagreb: Potpisan ugovor o potpori obrazovnih aktivnosti KÅ C Ivan Pavao II u Bihaču PLENKOVIĆ O NOVOJ PONUDI: 'Izlazimo svima u susret koliko možemo i na uštrb obećanja...'

- Ovakav socijalni dijalog je u potpunosti neprihvatljiv - zaključio je sindikalist. 

Igor Radeka, predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja rekao je da je pohvalan iskorak u povećanju plaća, ali nedovoljan.

SVE IDE DALJE Sutra štrajk škola u 4 županije: 'Vidjet ćemo za ponedjeljak...'

- To je daleko ispod onoga što ekonomski pokazatelji pokazuju da je zaostajanje plaća u javnom sektoru, to je negdje na trećini - rekao je Radeka. 

Predstavnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan naglasila je da su štrajk najavili zbog koeficijenata. Dodala je kako su najpotplaćeniji u sustavu. 

"Politički nekorektan prijedlog"

Konferencija za medije sindikata u školstvu na temu današnje izjave Premijera o povišici plače | Autor: Goran Stanzl/PIXSELL Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić poručio je u srijedu da je najava premijera Andreja Plenkovića o povećanju plaća svim javnim i državnim službenicima za 6,12 posto politički vrlo nekorektan i opasan prijedlog, kojim se ne izlazi u susret prosvjetarima.

- Ovo je politički i politikantski vrlo nekorektan prijedlog. Premijer šalje poruku poluupućenoj javnosti, koja će sada misliti da je izašao u susret prosvjetarima, a oni nastavljaju sa štrajkom - rekao je Ribić na izvanrednoj konferenciji za novinare.

Ribić kaže kako je iznenađen jer je prvi puta, otkako on pamti, jedan premijer ponudio više od onoga što sindikati u pregovorima traže, i to preko saborske govornice. "Za cijelu jednu stotinku, to još nisam doživio", ironičan je Ribić.

- To je politički i politikantski opasan i nekorektan prijedlog prema socijalnim partnerima. Ovo nije ispunjenje sindikalnih zahtjeva, već može biti samo startni prijedlog u pregovorima - ustvrdio je Ribić.

Prijedlog o povećanju za 6,12 posto je dobar, ali kao početni prijedlog za pregovore o osnovici, kaže Ribić dodajući kako se Vlada sada kiti tuđim perjem, jer su porast plaća u proteklom razdoblju postigli sindikati na pregovorima.

Zbog povećanja plaća Vlada će odgoditi smanjenje PDV-a za jedan postotni bod, najavio je Plenković, a Ribić ga pita: "Gdje su pare, kamo idu ti novci, 4,7 milijardi kuna za koga? Za povlaštene mirovine, za avione, ova ili ona poduzeća? Nema ni investicija, hvali se premijer da su inozemne, a gdje su domaće"?

Smatra da Plenkovićeva najava povećanja plaća javnim i državnim službenicima nije ni prijedlog niti dogovor sa sindikatima već "pokušaj obmane dijela političke javnosti na vrlo perfidan način".

Štromar: Ovo je tek prvi korak

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar izjavio je u srijedu kako je najavljeno povećanje plaća javnim i državnim službenicima tek prvi korak planirane reforme obrazovanja, te da sada od Vlade očekuje "drugi korak".

"Ovo je prvi korak. Očekujemo drugi korak, očekujemo razgovore, prvenstveno između Vlade i sindikata, da onda korigiramo, što je premijer i najavio, koeficijente", rekao je Štromar odgovarajući na pitanja novinara u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog na marginama svečanog obilježavanja 100. godišnjice Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

"Bilo je puno skeptičnih koji nisu vjerovali da će doći do reforme. Došlo je do reforme, reforma je u svim školama i sad su stvarno na red došli učitelji", naglasio je.

Podnoseći izvješće o radu Vlade u Saboru, premijer Andrej Plenković najavio je u srijedu da će Vlada ponuditi povećanje plaća u idućoj godini za 6,12 posto svim državnim i javnim službenicima.

Štromar je odbio komentirati je li znao za premijerovu namjeru prije nego ju je obznanio za saborskom govornicom, naglasivši kako "ne želi govoriti o odnosima". "Želim govoriti o činjenicama, o rezultatima, a ovo je sigurno jedan od rezultata", rekao je.

"Mislim da je ovo prvi korak a vrlo brzo očekujemo i drugi korak i još bolje uvjete za naše učitelje. Mislim da moraju mnogi biti zadovoljni ovom današnjom odlukom", dodao je. 

Pohvalio se da je HNS u dosadašnje dvije i pol godine puno napravio kao dio Vlade "od stvaranja stabilnosti do reformi koje smo učinili, od obrazovne ali i u digitalizaciji društva, u građevinarstvu, ukidanju biljega, smanjenju birokracije ubrzavanju procesa izdavanja građevinskih dozvola".

"Mi radimo, uvjeren sam da ćemo još sljedeću godinu dana iskoristiti kako bi odradili sve da našim građanima bude bolje", poručio je Štromar.

Divjak: Ključno da socijalni partneri sjednu za stol i razrade pojedinosti Plenkovićeve ponude

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak ocijenila je u srijedu dobrom viješću ponudu premijera Andreja Plenkovića o povećanju plaća javnih i državnih službenika, a ključnim drži nužnost socijalnog dijaloga o, također najavljenom, rješavanju pitanja koeficijenata složenosti poslova.

"Prije svega, pokazuje se da izgleda da sredstava za povećanje plaća ima. To je dobra vijest", rekla je ministrica odgovarajući na pitanja novinara kako komentira najavu premijera Andreja Plenkovića da će Vlada ponuditi povećanje plaća u idućoj godini od 6,12 posto svim državnim i javnim službenicima te rješavanje pitanja koeficijenata, iznijetu u srijedu prilikom podnošenja izvješća o radu Vlade.

"Drugo, pokazuje se također da su prosvjetari odigrali ključnu ulogu u tome da su izborili povećanje za sve. To se vidi po koeficijentu koji je sada na stolu", napomenula je ministrica.

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Smatra kako sada u fokus treba staviti poseban položaj škola i prosvjetnih radnika, da Vlada mora "poslati jasnu poruku", te sjesti sa socijalnim partnerima – sindikatima – i s njima "odraditi onaj drugi dio razgovora koji se odnosi na ispravljanje i nepravde u koeficijentima".

"Premijer tu situaciju mora omogućiti kako bismo bili sigurni što je s tom drugom ponudom koja se odnosi na same koeficijente, koji su rokovi, i što ćemo mi zapravo odgovoriti onima koji su najzaslužniji da je reforma ušla u naše škole i koji tu reformu provode, jer moramo biti jasni u svojim porukama učiteljima, nastavnicima i profesorima", pojasnila je Divjak, koja je u srijedu nazočila proslavi 100. godišnjice Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Na pitanje smatra li da je došao trenutak za obustavu štrajka, ministrica je naglasila kako tu odluku moraju donijeti sindikati, odnosno, tijela sindikata. "Ja se tu ne mogu miješati. O štrajku ja ne odlučujem i od mene ne možete dobiti informaciju o tome da li štrajk treba nastaviti ili ne. To je na onima koji su štrajk pokrenuli i, naravno, na volju učitelja i svih zaposlenika u školama", rekla je.

Otkrila je kako nije unaprijed znala koju će ponudu premijer Plenković iznijeti za saborskom govornicom što je, smatra, također jedan od razloga zašto se mora sjesti i podrobno pogledati što sve njegova ponuda uključuje, "a očito uključuje povećanje plaća za sve u određenom postotku u određenom vremenu". 

"Očito je na stolu i korekcija koeficijenata, ali se mora vidjeti u kojem smjeru to ide jer to je nešto što je za resor u kojemu sam ja ministrica izuzetno važno", pojasnila je ministrica Divjak.

Na pitanje je li tu riječ o običnom populizmu, ministrica je odgovorila da je povećanje plaća u javnim i državnim službama jedna od tema koja je bila na stolu vezano uz temeljni kolektivni ugovor, ali je "sigurna da smo tome pridonijeli mi koji smo zagovarali da do korekcije plaća u prosvjeti treba doći".

Upozorila je kako je, s obzirom na to da je obrazovanje jedini sektor koji ulazi u strukturne, suštinske reforme, zadaća socijalnih partnera razgovarati te utvrditi može li se reći "da je to sada dovoljno ili, ono što je očito, da treba još razmotriti". "Koliko sam ja razumjela, u ponudi premijera bilo je to da se o koeficijentima razgovara. Sada dalje treba razraditi detalje kako bi se vidjela kompletna slika i kako bi se ti koeficijenti, rast plaća, stavio u kontekst. Bez toga se nepravda neće ispraviti", poručila je Divjak.

Pitanje eventualnih zaostataka u nastavi za sada ne predstavlja problem koji treba hitno rješavati, smatra, a na pitanje vidi li ovu ponudu premijera kao svoju osobnu pobjedu rekla je: "Moja osobna pobjeda će biti kada sva naša djeca u Hrvatskoj budu imala jednako kvalitetno obrazovanje kakvo imaju u razvijenim državama Europske unije. To će biti moja osobna pobjeda, a za tako nešto ključni su učitelji".

Bauk: Plenković kao Djed Mraz podiže plaće u predizbornoj godini

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk ocijenio je u srijedu da je najava povećanja plaća zaposlenih u državnom i javnom sektoru za 6,12 posto prvenstveno dobra za premijera Andreja Plenkovića zato što ga pokazuje kao Djeda Mraza u predizbornoj godini.

"Premijerov potez s najavom povećanja plaća je prvenstveno dobar za premijera zato što ga pokazuje kao Djeda Mraza u predizbornoj godini. Očito je Vlada odlučila povećati plaće svima kojima može, a ne onima koji su trenutačno deficitarniji. Zahtjev prosvjetnih sindikata bio je usmjeren na koeficijent složenosti poslova, a ne za osnovicu. Što se tiče odustajanje od PDV-a, tu je uzeo svima“, kazao je Bauk.

Vidio sam da su prosvjetni sindikati negativno reagirali na najavu premijera da će zaposlenicima u državnoj i javnoj službi doći do povećanja plaća od 6,12 posto, dodao je.

"U prvoj analizi, u klupama, dok su kolege iz HDZ-a pljeskale, utvrdili smo da odustajanje od smanjenja PDV-a na 24 posto znači povećanje oko dvije milijarde prihoda u proračunu, a ovo povećanje od četiri posto u 2020. godini znači 1,2 milijardi kuna, što znači da će negdje još raspodijeliti 800 milijuna kuna pa ćemo vidjeti kako će to raspodijeliti. Možda lokalnoj samoupravi zbog promjene poreza na dohodak ili na neki drugi način, što ćemo vidjeti kada dođe proračun. A tada ćemo vidjeti i kakvo je stanje u parlamentarnoj većini“, najavio je.

Bauk je rekao da se dogodilo ono što je i predvidio da će se nešto dati, ne previše, a da će partneri reći da su oni zaslužni. "Uostalom, kao i situacija s referendumom. Na kraju sutra u Saboru imamo samo zakon za koji su sindikati skupili potpise, a cijela daljnja reforma koju je Vlada najavljivala je ponovno propala", smatra Bauk.

Bauk kaže da povećanje plaće svima u državnom i javnom sektoru ne bi nazvao drugom kapitulacijom Vlade pred sindikatima, jer bi to bila kapitulacija kada bi pod pritiscima morali povećati rashodovnu stranu, a oni su samo napravili preraspodjelu.

"Umjesto da negdje smanje troškove i plaće, oni su jednostavno odlučili više uzeti građanima od poreza i dati u plaće, a to nije kapitulacija. To je za sada dribling. Ovdje je riječ o tome da građani neće imati manji porez nego će to i ove godine ići u plaće", napominje.

Na pitanje nije li se upravo SDP bunio protiv smanjenja PDV-a na 24 posto, Bauk kaže da su oni predlagali reforme u porezu na dohodak koji bi se odnosio na sve one koji primaju plaću dok se HDZ-ov prijedlog odnosi samo na one koji primaju plaću iz proračuna.

Ocijenio je i da ova situacija vjerojatno donekle umanjuje tenzije unutar vladajuće koalicije, a, dodaje, nije mislio da će te tenzije biti tolike da će rezultirati prijevremenim izborima.

"Ovo sve je bilo nekakvo pozicioniranje, a o prijevremenim izborima na kraju će odlučiti HDZ kada im bude najviše odgovaralo“, ocijenio je Bauk, pozvavši HDZ da ih raspiše što prije.

Vlada i HDZ će više računa voditi o tome što im kažu sindikati što se tiče štrajka da im to ne napravi nekakvu veću političku štetu, a koalicijske partnere će slušati onoliko koliko je nužno, smatra Bauk. Ovime su, dodaje, pokrili koalicijske partnere, a problem sindikata im ostaje, iako će i oštrica sada biti nešto manja zbog toga što će i oni sada raspravljati trebaju li prihvatiti ovih šest posto.

Namirivanje koalicijskih partnera je kratkotrajno, to još vrijedi za ovaj proračun, a nakon toga su im praktički nepotrebni, dok su sindikati trajna obaveza svake vlade jer mora voditi dijalog i sa sindikatima i s poslodavcima. U ovom trenutku su im zbog proračuna potrebni koalicijski partneri, a onda će se naglo okrenuti sindikatima i pokušati izbjeći tenziju u izbornoj godini, kao što su izbjegli i referendum, zaključio je Bauk.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message