To je to što me zanima!

'Ne znamo kad ćemo križeve postaviti, to ovisi o vremenu'

Kardinal Josip Bozanić trebao bi u četvrtak točno u podne blagosloviti dva nova križa koji će se postaviti na odrezane tornjeve Zagrebačke katedrale. Njihovo postavljanje ipak ovisi o vremenskim prilikama...
Vidi originalni članak

U četvrtak točno u podne zapjevati će se ‘Kraljice neba’ i ‘Zdravo djevo’, kardinal Josip Bozanić  blagosloviti će dva nova križa koji će se postaviti na odrezane tornjeve Zagrebačke katedrale, a  nakon toga vidjet će se hoće li vremenske prilike dopustiti da se križevi i postave na odrezane tornjeve. 

 - Sve ovisi o vjetru i o dizalicama. Zaista ne možemo prognozirati kada ćemo križeve postaviti -   rekao je monsinjor Ivan Hren.

Napominje da križevi nisu pozlaćeni već će samo biti pošpricani zlatom jer je riječ o privremenim križevima. Kako će izgledati oni koji bi trebali biti postavljeni nakon što se naprave dijelovi tornjeva koji su srušeni, to će, napominje monsinjor Hren odrediti struka. 

MADE IN STENJEVEC Video: Ovo su križevi od osam metara koji idu na Katedralu

Križevi su teški preko jedne tone i izrađeni su u zagrebačkom naselju Stenjevec Suvlasnik tvrtke, inače bravar Mladen Krmpotić, rekao je ranije za 24sata kako su križeve su izrađivali oko tri tjedna.

Visina križeva s temeljnim dijelom koji će prekriti kupolu oštećenih tornjeva je osam metara. Radnici su bili posebno pažljivi prilikom rukovanja i osiguravanja te transporta jer se radi o velikom poslu i znamenitom djelu.

Idi na 24sata

Komentari 32

  • 07.05.2020.

    Naporni ste vi i krizevi i postavljanje...prestavljate se kao supermeni...a katedrala vjecno pod skelom...milioni se upucavaju i to vam prestavlja krščanstvo dok neko nema za hranu ...crkva najbogatija institucija u državi kupi milodare...

  • ilmare 06.05.2020.

    Nekako su brzo stručnjaci utvrdili da je katedrala stabilna , a jedva prošlo mjesec dana od potresa, i još se tlo trese. Jesu li sigurni u svoju procjenu ? I čemu sad stavljaju križeve privremeno ? Zar dva puta stavljati - skidati ? Kao da je to "mačji kašalj " ?Bolje čekati i polako i sigurno graditi. A ne ovako !

  • John Doe Jr. 06.05.2020.

    slažem se prvo križeve na katedralu od 24 karata zlata

Komentiraj...
Vidi sve komentare