To je to što me zanima!

Nedjelja je dan odluke za nas: Svi govore o referendumu...

Građani odlučuju hoće li Hrvatska ući u Europsku uniju. I euroskeptici i eurofili pozivaju sve da obavezno izađu na referendum i izjasne se o budućnosti Hrvatske
Vidi originalni članak

Na svakom uglu, u svakom kafiću ili trgovini ista rasprava. Ona o Europskoj uniji. U nedjelju je taj dan. Najnovija istraživanja pokazala su da je više od 50 posto građana za ulazak u EU. Među njima je i predsjednik Ivo Josipović koji je građane u petak pozvao da izađu na referendum.

- U nedjelju je veliki dan! Imamo referendum na kojem ćete Vi, građanke i građani, donijeti jednu od najvažnijih odluka u hrvatskoj povijesti. Strah od novoga, nepoznatog, nepravde koje građani prečesto osjećaju, pa i težak put do EU, neke ljude odvraćaju od ideje europskog zajedništva. Ali slobodu, prava, političke, gospodarske i poduzetničke slobode moguće je ostvariti u svoj punini samo u europskim okvirima. Hrvatska ulaskom u EU ne gubi suverenost i bogatstvo. Naše prirodne ljepote i resurse nitko neće oteti. Hrvatskom neće vladati EU! Hrvatska će s drugim članicama ravnopravno upravljati Europskom unijom. Da, ekonomska kriza zahvatila je dobar dio svijeta, pa i EU i našu Hrvatsku. Je li kriza razlog da Europi kažemo NE? Upravo suprotno, kriza je još jedan razlog da Europi kažemo DA.

Europa nije uzrok krize. Uzrok su slabosti nacionalnih ekonomija, a Europa je lijek. Vjerujem u Hrvatsku i njezine građanke i građane! Ne bojimo se izazova! Siguran sam da imamo hrabrosti, snage i mudrosti da sebi i svojoj djeci osiguramo prosperitet kakav bez Europske unije nikad ne bismo mogli ostvariti. Izaći ću na referendum i glasati za europsku Hrvatsku. Pozivam i vas, iskoristite i vi svoje pravo glasa, iziđite na referendumu, recite DA Hrvatskoj, recite DA Europi! - poručio je predsjednik Ivo Josipović.

S druge strane, dan prije referenduma iskoristili su i euroskeptici. Udruga Volim Hrvatsku do sutra će dijeliti letke i upozoravati građane na mnogobrojne zamke Europske unije, ali i da Hrvatska može sa svojim potencijalom i prirodnim bogatstvom napredovati i bez nje. Prema njihovim anketama, ovo će biti tijesna utrka. No Željko Milošević iz udruge smatra da se do posljednjeg trena neće znati rezultat jer Hrvati uvijek govore s figom u džepu. Jučer su mnoge udruge diljem zemlje dijelile letke i posljednji put pokušale uvjeriti građane da ne glasuju za Uniju.

I predsjednica HSP dr. Ante Starčević Ruža Tomašić u petak je ponovila svoj stav o Europskoj uniji:

- Nisam euroskeptik nego eurokritik i mislim da za ulazak u EU treba pričekati još koju godinu dok nam se ne ustabile gospodarstvo i izvoz te smanji broj nezaposlenih.

Dodala je kako će i danas nastaviti pozivati ljude da se usprotive ulasku u EU. Za razliku od nje, SDP-ovci su jučer glasno pozivali građane na referendum. A pripadnici Pokreta za Hrvatsku kazneno su prijavili ministricu Vesnu Pusić zbog nedavne izjave kako možemo zaboraviti mirovine ako ne uđemo u EU.

Jeste li za ili protiv EU?

ZA - Vili Matula, glumac - Za ulazak sam naše zemlje u Europsku uniju. Mi pripadamo europskom kulturnom krugu i to bi bilo u korijenu svih rasprava o toj temi, ali ima još razloga.

PROTIV - Vedrana Rudan, književnica - Bezuvjetno sam protiv. Moglo bi se reći da sam “slobodni umjetnik” pa sam više u Europskoj uniji nego doma. Razgovaram s “velikim” i “malim” ljudima, pa me i jedni i drugi učvršćuju u tom stavu.

Što vidite kao glavni problem Europske unije danas?

ZA - Vili Matula, glumac - Glavno će pitanje u Europskoj uniji, o kojemu će ovisiti opstanak te zajednice ali i prosperitet svih njezinih članica, pa i građana, biti solidarnost. Ne bude li u Uniji solidarnosti, neće biti sreće ni za koga.

PROTIV - Vedrana Rudan, književnica - Svi mi govore isto: njihova djeca, bez obzira na to koliki im je stupanj obrazovanja, ne mogu doći do posla.

Kako će naši resursi proći na velikom tržištu od 500 milijuna ljudi?

ZA - Vili Matula, glumac - To će ovisiti o nizu faktora, ali ako budemo sposobni i samosvjesni, morali bismo biti i uspješni.

PROTIV - Vedrana Rudan, književnica - O tome uopće nema dvojbe: ukrast će nam i ovo malo zemlje, voda i šuma što još imamo u vlasništvu. Ne budite naivni. To je nešto što ne možemo izbjeći.

Kako ocjenjujete raspravu vođenu o pristupanju Europskoj uniji?

ZA - Vili Matula, glumac - Smeta me ova vlast koja proizvodi izvanredno stanje i “zbrzava”, kao i zloporabe i manipulacije referenduma koji je najznačajnije sredstvo izravne demokracije. Nije jasno ni što smo zapravo ispregovarali.

PROTIV - Vedrana Rudan, književnica - Kakvu raspravu? Nikakve rasprave nije ni bilo. Bilo bi sjajno da smo mogli čuti dobre i loše strane tog projekta, ali čuli smo samo jednostranu propagandu zagovornika ulaska u Europsku uniju.

Idi na 24sata

Komentari 126

  • Josy-iviMutapcija 21.01.2012.

    ljudi pa jeteli vi normalni jete vi ikada bili u europi?znateli kako li se vamo zivi sta ima te dole radi te ali nema plate,ima te li vi radnicka prava?to u eu se ne moze dogoditi da ne dobijes svoju zasluzenu platu,eu ne pase samo za vas neradnike jer vam je jasno da ce te morati raditi da bi prezivjeli.

  • IntiVillca 21.01.2012.

    Jedino kome će Ulazak u Eu goditi su korumpirani političari. VI koji nešto govorite kako volite Hrvatsku a glasate za Eu niste ništa bolji od Jude Iškariotskog.Sramota je kako smo se tek izborili za neovisnost i mnogi su to platili krvlju sada ćemo opet biti zavisni. Kao nećemo, a gospodo ako vi mislite da mi ništa ne plaćamo Eu gadno se varate, i nisu li ti isti protiv naših proizvoda. Sramota je ako Hrvatska uđe u EU. NE U EU!!

  • tuti fruti 11 21.01.2012.

    VI svi sta glasate protiv ste neradnici pa se ocete sakrit na balkanu jer vam jedino tako pase.

Komentiraj...
Vidi sve komentare