Obavijesti

News

Komentari 126

Nedjelja je dan odluke za nas: Svi govore o referendumu...

Nedjelja je dan odluke za nas: Svi govore o referendumu...
3

Građani odlučuju hoće li Hrvatska ući u Europsku uniju. I euroskeptici i eurofili pozivaju sve da obavezno izađu na referendum i izjasne se o budućnosti Hrvatske

VIDEO

Na svakom uglu, u svakom kafiću ili trgovini ista rasprava. Ona o Europskoj uniji. U nedjelju je taj dan. Najnovija istraživanja pokazala su da je više od 50 posto građana za ulazak u EU. Među njima je i predsjednik Ivo Josipović koji je građane u petak pozvao da izađu na referendum.

- U nedjelju je veliki dan! Imamo referendum na kojem ćete Vi, građanke i građani, donijeti jednu od najvažnijih odluka u hrvatskoj povijesti. Strah od novoga, nepoznatog, nepravde koje građani prečesto osjećaju, pa i težak put do EU, neke ljude odvraćaju od ideje europskog zajedništva. Ali slobodu, prava, političke, gospodarske i poduzetničke slobode moguće je ostvariti u svoj punini samo u europskim okvirima. Hrvatska ulaskom u EU ne gubi suverenost i bogatstvo. Naše prirodne ljepote i resurse nitko neće oteti. Hrvatskom neće vladati EU! Hrvatska će s drugim članicama ravnopravno upravljati Europskom unijom. Da, ekonomska kriza zahvatila je dobar dio svijeta, pa i EU i našu Hrvatsku. Je li kriza razlog da Europi kažemo NE? Upravo suprotno, kriza je još jedan razlog da Europi kažemo DA.

Europa nije uzrok krize. Uzrok su slabosti nacionalnih ekonomija, a Europa je lijek. Vjerujem u Hrvatsku i njezine građanke i građane! Ne bojimo se izazova! Siguran sam da imamo hrabrosti, snage i mudrosti da sebi i svojoj djeci osiguramo prosperitet kakav bez Europske unije nikad ne bismo mogli ostvariti. Izaći ću na referendum i glasati za europsku Hrvatsku. Pozivam i vas, iskoristite i vi svoje pravo glasa, iziđite na referendumu, recite DA Hrvatskoj, recite DA Europi! - poručio je predsjednik Ivo Josipović.

S druge strane, dan prije referenduma iskoristili su i euroskeptici. Udruga Volim Hrvatsku do sutra će dijeliti letke i upozoravati građane na mnogobrojne zamke Europske unije, ali i da Hrvatska može sa svojim potencijalom i prirodnim bogatstvom napredovati i bez nje. Prema njihovim anketama, ovo će biti tijesna utrka. No Željko Milošević iz udruge smatra da se do posljednjeg trena neće znati rezultat jer Hrvati uvijek govore s figom u džepu. Jučer su mnoge udruge diljem zemlje dijelile letke i posljednji put pokušale uvjeriti građane da ne glasuju za Uniju.

I predsjednica HSP dr. Ante Starčević Ruža Tomašić u petak je ponovila svoj stav o Europskoj uniji:

- Nisam euroskeptik nego eurokritik i mislim da za ulazak u EU treba pričekati još koju godinu dok nam se ne ustabile gospodarstvo i izvoz te smanji broj nezaposlenih.

Dodala je kako će i danas nastaviti pozivati ljude da se usprotive ulasku u EU. Za razliku od nje, SDP-ovci su jučer glasno pozivali građane na referendum. A pripadnici Pokreta za Hrvatsku kazneno su prijavili ministricu Vesnu Pusić zbog nedavne izjave kako možemo zaboraviti mirovine ako ne uđemo u EU.

Jeste li za ili protiv EU?

ZA - Vili Matula, glumac - Za ulazak sam naše zemlje u Europsku uniju. Mi pripadamo europskom kulturnom krugu i to bi bilo u korijenu svih rasprava o toj temi, ali ima još razloga.

PROTIV - Vedrana Rudan, književnica - Bezuvjetno sam protiv. Moglo bi se reći da sam “slobodni umjetnik” pa sam više u Europskoj uniji nego doma. Razgovaram s “velikim” i “malim” ljudima, pa me i jedni i drugi učvršćuju u tom stavu.

Što vidite kao glavni problem Europske unije danas?

ZA - Vili Matula, glumac - Glavno će pitanje u Europskoj uniji, o kojemu će ovisiti opstanak te zajednice ali i prosperitet svih njezinih članica, pa i građana, biti solidarnost. Ne bude li u Uniji solidarnosti, neće biti sreće ni za koga.

PROTIV - Vedrana Rudan, književnica - Svi mi govore isto: njihova djeca, bez obzira na to koliki im je stupanj obrazovanja, ne mogu doći do posla.

Kako će naši resursi proći na velikom tržištu od 500 milijuna ljudi?

ZA - Vili Matula, glumac - To će ovisiti o nizu faktora, ali ako budemo sposobni i samosvjesni, morali bismo biti i uspješni.

PROTIV - Vedrana Rudan, književnica - O tome uopće nema dvojbe: ukrast će nam i ovo malo zemlje, voda i šuma što još imamo u vlasništvu. Ne budite naivni. To je nešto što ne možemo izbjeći.

Kako ocjenjujete raspravu vođenu o pristupanju Europskoj uniji?

ZA - Vili Matula, glumac - Smeta me ova vlast koja proizvodi izvanredno stanje i “zbrzava”, kao i zloporabe i manipulacije referenduma koji je najznačajnije sredstvo izravne demokracije. Nije jasno ni što smo zapravo ispregovarali.

PROTIV - Vedrana Rudan, književnica - Kakvu raspravu? Nikakve rasprave nije ni bilo. Bilo bi sjajno da smo mogli čuti dobre i loše strane tog projekta, ali čuli smo samo jednostranu propagandu zagovornika ulaska u Europsku uniju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 126
VIDEO

Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...

Tuga u Makarskoj nakon smrti susjede Milke (73): 'Brinula se o sinu, tko će sada njemu pomoći'
UHITILI MUŠKARCA (40)

Tuga u Makarskoj nakon smrti susjede Milke (73): 'Brinula se o sinu, tko će sada njemu pomoći'

Muškarca (40) priveli su zbog izazivanja smrti iz nehaja. On je verbalno napao Milku B. (73) ispred zgrade, a potom ju i odgurnuo. Žena je potom preminula nakon što joj je pozlilo
VIDEO Bizarne scene u Zagrebu: 'Tip se kupa u Manduševcu! Čak i roni! Kao da je usred plaže...'
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Bizarne scene u Zagrebu: 'Tip se kupa u Manduševcu! Čak i roni! Kao da je usred plaže...'

ZAGREB Čovjek se kupa i roni u fontani, kao da je na plaži, kaže nam čitateljica o neobičnom prizoru s Trga bana Jelačića, gdje je građane šokirao muškarac koji se ležerno okupao...