To je to što me zanima!

'Nema zaokreta oko IK, Crkva tome pristupa hladne glave...'

Prema očitovanju nekih pravnika, izjava ne može mijenjati ili ograničavati obveze koje se nalaze u Istanbulskoj konvenciji, zato je Puljić u razgovoru predložio neka se organizira neovisni znanstveni skup...
Vidi originalni članak

Zadarski nadbiskup, monsinjor Želimir Puljić, predsjednik HBK, priopćenjem je reagirao na napise dijela portala i medija kako se u Crkvi dogodio 'zaokret' po pitanju Istanbulske konvencije. U priopćenju se ističe kako u razgovoru za HKR nije iznio stavove koji bi se mogli protumačiti kao crkveni zaokret, nego je govorio da se tako važnoj stvari pristupi hladne glave, znanstveno i kritički.

PRIKLADNA JE Puljić o Konvenciji: 'Dodana izjava je dobra, to je pozitivno' .

Također se dodaje kako je u pogledu interpretativne izjave, nadbiskup Puljić pozdravio, u dobroj vjeri, namjeru premijera Plenkovića da uvaži brojne prigovore građana, udruga i institucija.

NA SPLITSKOJ RIVI Novi prosvjed: 'Plenki ne sluša što narod misli o Istanbulskoj'

- Međutim, Nadbiskup je isto tako jasno problematizirao pravnu snagu interpretativne izjave Vlade RH. Naime, u Istanbulskoj konvenciji stoji da država koja je ratificira, ne može mijenjati ili ograničavati obveze koje se u njoj nalaze. Dakle, interpretativna izjava ne mijenja pravni učinak ratifikacije i ne može zaštititi Hrvatsku, hrvatski pravni poredak, obrazovni sustav i društvo u cjelini od uvođenja rodne ideologije putem Istanbulske konvencije, stoji u priopćenju.

KLERIKA UMJESTO PLENKIJA Crkva, desnica i obiteljaši žele Stiera: Ali, tu je 'mali' problem

Zato je predsjednik HBK predložio da se o toj izjavi organizira znanstveni skup, na kojemu bi pravnu snagu trebali procijeniti pravni stručnjaci.  Zadarski Nadbiskup na kraju priopćenja potvrđuje dosadašnja priopćenja i izjave HBK o problematičnosti određenih članaka i stavova u Istanbulskoj konvenciji.  Smatra kako bi ratifikacija Konvencije u sadašnjem trenutku mogla izazvati veliku štetu narodu i državi. 

Idi na 24sata

Komentari 68

  • Miške 06.04.2018.

    Dali još uvijek Zadarska biskupija pripada talijanskoj državi prema sporazumu Mussolini- Vatikan ? Mislim da jeste i da niti jedan papa to nije promijenio, čak ni Poljak Woitia. Dakle nisu pod inauguracijom Kaptola. Ako griješim, molim da dadete ispravak. Prema tome, što se ovaj napuhava, neka si riješi domače probleme.

  • projekt_venus 05.04.2018.

    Nikog normalnog ne zanima kako pristupa Crkva. Vladali su u srednje vijeku i svi znamo kako su pristupali i postupali. Odavno nemaju nikakve ovlasti (osim štititi pedofile u svojim redovima), a najmanje da se petljaju u politiku.

  • škver 05.04.2018.

    Boje se da ne dobiju Izbore njihova produžena ruka,Zna se!

Komentiraj...
Vidi sve komentare