To je to što me zanima!

Nemaju pojma gdje je: Ruski 'brod duhova' pluta Atlantikom

Čak 100 metara dugačak brod predstavlja opasnost za druge brodove, ali i za okoliš. Bez posade, svjetla, motora i signalizacije prava je lutajuća mina na moru
Vidi originalni članak

Ljubov Orlova je 100 metara dugačak ruski brod bez posade kojeg su remorkeri trebali povući iz luke St. John's u NewFoundlandu do odlagališta u Dominikanskoj Republici. Ono što je posebno zanimnljivo za nas je da je izgrađen 1976. godine u hrvatskom brodogradilištu u Kraljevici.

Inače, brod je u kanadskoj luci bio punih godinu dana nakon što je cijela posada otišla kada je tvrtka, koja je vlasnik broda, bankrotirala.

No, nedugo nakon polaska iz luke u Kanadi, 23. siječnja, kabel za vuču je pukao. Nakon toga, pokušao ga je povući još jedan brod, ali kabel je opet pukao, a ruski kruzer sada pluta Atlantikom bez kontrole, i nitko ne zna gdje se točno nalazi. 

Osim što nema posade, ovaj 'brod duhova' predstavlja veliku opasnost za druge brodove jer nema napajanje, motori mu ne rade i nema nikakvu signalizaciju. Ovo je posebno opasno tijekom noći, jer se u mraku ovaj 'div' uopće ne vidi. Također, brod je i velika opasnost za okoliš jer u slučaju sudara ili potonuća sasvim je sigurno kako će ispustiti gorivo, piralen i druge toksične tekućine poput azbesta, žive i drugog plutajućeg otpada.

Iako ne znaju gdje je točno, stručnjaci za plovidbu tvrde da pluta prema Europi. 

Tvrtka koja je vlasnik broda izvijestila je kako je u pregovorima s drugim kompanijama za spašavanje brodova, kako bi se njihov brod pronašao i dovukao do Dominikanske Republike.

Idi na 24sata

Komentari 72

  • winterlady 24.02.2013.

    vraca se u kraljevicu....

  • piramida007 24.02.2013.

    posto se izgradio u hrvatsku to su hrvati ukrali

  • ruzmarin 24.02.2013.

    Ne luta nego je u Hrvatskoj! Jer; vratija se Šime, di je bija, vratija se jutros, di je bija! Nit je ija nit je pija, cilu noć ribu je lovija!

Komentiraj...
Vidi sve komentare