To je to što me zanima!

'Nemati mogućnost poroda ili pregleda institucionalno je nasilje nad ženama na otocima'

Zastupnica Zeleno-lijevog bloka Ivana Kekin ukazala je na problem nedostupne i loše zdravstvene zaštite na otocima. Ministarstvo ništa ne čini da motivira stručni kadar za rad tamo, ističe
Vidi originalni članak

Ivana Kekin u ime Zeleno-lijevog kluba za saborskom govornicom upozorila je na nedostupnu zdravstvenu zaštitu na otocima.

- O situaciji na Braču mediji su ovo ljeto više puta izvještavali, medicinska sestra u ginekološkoj ambulanti je dala otkaz, a pitanje je i koliko dugo će ginekolog star 70 godina, zaposlene na pola radnog vrimena, moći brinuti za preko 4000 pacijentica. Uskoro će ostati i bez pedijatra i radiologa - istaknula je dodavši kako je slična, a ponegdje i gora situacija i na drugim otocima.

- Na Mljetu je ovog ljeta na raspolaganju bila samo jedna liječnica za sve domaće i turiste u svim smjenama. Na Korčuli, otoku sa 16.000 stanovnika narednik pet godina prijeti raspad cijelog sustava specijalističkih ambulanti. U mirovinu odlaze fizijatrica, internist, psihijatrica, mikrobiologinja i dvoje liječnička obiteljske medicine, kao i inženjerke iz biokemijskog laboratorija, kojem prijeti zatvaranje. Na čitavom otoku radi tek jedna pedijatrica, kao i jedan ginekolog, koji osim žena na otoku, zbrinjava i one s Pelješca, preko 10.000 žena - poručila je. 

Istaknula je i kako se žene koje zatekne porod prevozi u udaljenu Opću bolnicu Dubrovnik.

- Čini se da nikoga nije briga. Otočani ne izdvajaju ništa manje od ostalih građana za zdravstveno osiguranje, a ispada da su građani drugih reda jer dobivaju drastično lošiju i nedostupniju uslugu - rekla je dodavši kako Ministarstvo zdravstva ne čini ništa kako bi motivirala stručni kadar za rad na otocima.

- Nemati mogućnost ginekoloških pregleda ili rađanja na otoku je institucionalno nasilje nad ženama i ono, kao svaka vrsta nasilja nad ženama i djevojčicama mora prestati - poručila je.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • 22.09.2021.

    Opet i ponovo jadna slika kako funkcionira ova tkz država.

  • Tvrtkomotkić 22.09.2021.

    Zato dotična živi u centru Zagreba 😁

  • Moon.shine 22.09.2021.

    Ma kakvi otoci, u centru Zagreba ne mozes naci ginekologa preko hzzo. Nedavno sam imala neuspjelu trudnocu, da bih saznala da mog ginekologa vise nema u ordinaciji, te da nema ni zamjene. Zovem ginekologicu u blizini koja je na listi dostupnih ginekologa Hzzo-a, ona me NE ZELI primiti, jer zivim "predaleko", citaj u susjednom kvartu. Objasnjavam joj da nemam vremena, da mi treba ginekolog za uputnice itd., ali njih to ne zanima. Ovo je problem na razini cijele drzave, ne mogu zamisliti sto se događa ženama na otocima kad nas u "metropoli" otpile. A pricamo o pronatalitetnoj politici u hrvata. Kakvoj to tocno, gdje te ginekolog odbije dok trudna krvaris?

Komentiraj...
Vidi sve komentare