To je to što me zanima!

Nepoznata prašina u bazenu: Djeca se gušila, dobila svrab...

Više djece zatražilo je liječnički pregled zbog teškoća s disanjem i svraba nakon što su bila izložena zasad nepoznatoj praškastoj tvari na gradskom bazenu u Šibeniku...
Vidi originalni članak

Bazen gradske Javne ustanove Športski objekti Šibenik u srijedu je zatvoren za sve korisnike, jer se desetak korisnika žalilo i potražilo liječničku pomoć zbog respiratornih problema i svraba. Policija, Sanitarna inspekcija i Zavod za javno zdravstvo provode istragu.
 
- Oko 11 sati zaprimili smo dojavu da je zbog prašine nepoznatog podrijetla više korisnika bazena zatražilo liječničku pomoć, zbog teškoća s disanjem i svraba. Zajedno s drugim nadležnim službama  pokušavamo ustanoviti uzrok problema - rekla nam je glasnogovnica Policijske uprave Šibensko-kninske Marica Kosor.

Očevid na mjestu događaja je završen. Izuzeti su tragovi i uzorci vode iz bazena i prašine na tribinama te se čeka da analize budu gotove.

Prema riječima Andrije Španje, ravnatelja Javne ustanove Športski objekti Šibenik, djeca su se počela žaliti već u ponedjeljak navečer. - Najprije smo mislili da se možda pokvario aparat za automatsko kloriranje vode, no analiza Zavoda za javno zdravstvo je pokazala da je razina klora u vodi u propisanim parametrima. U utorak ujutro smo zamijetili i tu prašinu, ali smo mislili da potiče s obližnjeg gradilišta ili kamenoloma.

Kako su pritužbe na svrab i respiratorne probleme nastavljeni zatražili smo pomoć i od Sanitarne inspekcije i obavijestili smo policiji. Ovaj bazen je, naime, otvoren već 15 godina i baš nikada nije bilo ovakvih problema - rekao nam je Španja.

- Ne mislimo da bi nam to netko mogao namjerno napraviti, ali za sada takva sumnja nije isključena - rekao je Španja. 
 
Prašina je, kaže, slična peludi, koja se pojavljuje u proljeće, no od nje je dosta svjetlija. Za sada se smatra da je upravo ona uzrok zdravstvenih problema, no to još uvijek nije potvrđeno.

- Zavod za javno zdravstvo i Sanitarna inspekcija obavili su u Šibeniku sve provjere koje su mogli i nisu utvrdili ništa sumnjivo. Uzorci su na daljnja ispitivanja poslani u laboratorij u Zagreb i čekaju se rezultati - kaže Andija Španja. 

Liječničku pomoć zatražilo je desetak od ukupno pet stotina mlađih i starijih plivača koji su u ponedjeljak i utorak koristili bazen. Svi su sada dobro i pušteni su kućama na oporavak. Dok se ne utvrdi što je izazvalo zdravstvene poteškoće bazen će ostati zatvoren.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • sarkastican 15.02.2017.

    neki terorist?

  • cirkus od države 15.02.2017.

    Mozda je Goran Bare skocio u bazen a nije izvadio sve iz dzepova.

  • alisan 15.02.2017.

    Andrija moooj ,iako je direktor postat lako , direktor ne može bit svatko!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare