To je to što me zanima!

Nesretnim Poljacima oprema je bila u redu, pali s 50-60 m

Poljakinji L.P.W. (32) nažalost nije bilo spasa te su reanimaciju prekinuli nakon 40 minuta, a njenog supruga L.G. (33) Hitna je pomoć odvezla u Opću bolnicu Zadar
Vidi originalni članak

Austrijski par penjača kretao se po kanjonu Velike Paklenice u petak u ranim popodnevnim satima.

- Vidio sam plavu kosu osobe koja je padala i čuo se strašan vrisak, molim vas dođite odmah - kazao je Austrijanac, inače bivši gorski spasitelj, koji je ostao na licu mjesta čekajući da krene u pomoć ozlijeđenima, dok je njegova partnerica otišla na recepciju Nacionalnog parka kako bi djelatnike obavijestila o nesreći.

Njih deset je odmah, uključujući i ravnatelja Parka Zlatka Marasovića, krenulo na teren, a priključilo im se i jedanaest GSS spasitelja stanice Zadar te dvije osobe iz Hitne pomoći, ispostave Starigrad.

- U isto vrijeme krenuli smo s reanimacijom ženske osobe koju su nastavili djelatnici Hitne pomoći Benkovac koja je na teren izašla s liječnikom, te sa imobilizacijom i izvlačenjem muške osobe koja je bila pri slaboj svijesti, kazao nam je vođa akcije, GSS-ovac Ante Tomić.

Poljakinji L.P.W. (32) nažalost nije bilo spasa te su reanimaciju prekinuli nakon 40 minuta, a njenog supruga L.G. (33) Hitna je pomoć odvezla u Opću bolnicu Zadar gdje se trenutačno nalazi u šok sobi, na Jedinici intenzivnog liječenja.

Ima višestruke frakture lubanje, prijelom bedrene kosti, slomljeni kuk i nekoliko slomljenih rebara.

Poljski bračni par iz Varšave penjao je smjer koji se zove „Oprosti mi, pape“. Pali su s visine od 50 do 60 metara.

- To je lagani, početnički smjer. Oprema im je bila sva u redu, špage i čvor bili su uredni... Postoje dvije opcije – ili su prilikom spuštanja iskopčali osiguranja, ili je gurtna radila trenje i otvorila glavni karabiner - kaže Tomić.

Na teren su uskoro izašli policajci, kriminalistički tehničar, mrtvozornik i sudac na očevid. Akcija je trajala od 14 do 18,45 sati kada je tijelo preminule Poljakinje nakon očevida spušteno u kanjon Velike Paklenice.

Idi na 24sata

Komentari 16

  • 08.09.2015.

    Ljudi se previše miču. Bauljaju po svim kutcima svijeta, svi bi letjeli, skakali, ronili, bacali se, base jumping, bungee jumping, parkur, paragliding, free diving, kao "pomiču se granice"...ne možeš ti pomicati granice jer gravitacija ne oprašta inerciju i slabost ljudskog tijela.....

  • Lun@ 777 07.09.2015.

    Nažalost, ljetovanje u Hrvatskoj za ove Poljake tragično je završilo. Adrenalin tjera ljude da idu van svojih mogućnosti, i onda se desi tragedija. Žao mi žene da tako mlada završi život zbog sporta, penjanja.

  • Erazmo 07.09.2015.

    Eh, najcesce se pada u ovim laksim penjackim smjerovima, u najtezim vrlo rijetko.

Komentiraj...
Vidi sve komentare