To je to što me zanima!

Nevladina organizacija: U Iranu je ubijen 31 prosvjednik

Najmanje 31 civil ubijen je od početka prosvjeda u Iranu, potaknutih smrću 22-godišnjakinje nakon što ju je uhitila moralna policija, izvijestila je u četvrtak organizacija Iran Human Rights (IHR) sa sjedištem u Oslu
Vidi originalni članak

„Iranski narod izašao je na ulice kako bi se borio za svoja temeljna prava i ljudsko dostojanstvo, a vlasti su na te mirne prosvjede odgovorile mecima“, priopćio je direktor IHR-a Mahmood Amiry-Moghadam nakon šest dana demonstracija.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Moćna iranska Revolucionarna garda u četvrtak je pozvala državno pravosuđe da osudi one „koji šire lažne vijesti i glasine“ o 22-godišnjoj Mahsi Amini.

„Zatražili smo od pravosuđa da identificira one koji šire lažne vijesti i glasine na društvenim mrežama, kao i one na ulicama koji ugrožavaju psihološku sigurnost društva prema kojima treba odlučno djelovati“, priopćila je garda koja je izrazila sućut obitelji Amini.

PRIVELI JU ZBOG HIDŽABA Iranske vlasti potvrdile smrt tri prosvjednika na skupu zbog smrti mlade žene u pritvoru

Ta 22-godišnjakinja umrla je u pritvoru nakon što ju je prošli tjedan uhitila ćudoredna policija jer navodno nije poštivala pravilo o nošenju hidžaba. Svjedoci tvrde da ju je policija odvela u vozilo i tukla.

Prosvjednici u Teheranu i drugim iranskim gradovima su ranije u četvrtak zapalili policijske stanice i vozila, a prosvjedi ne pokazuju znakove posustajanja. U petak su pak najavljeni skupovi podrške konzervativnim iranskim vlastima, prenose tamošnji mediji.

Prosvjedi zbog smrti Amini najveći su u Iranu od 2019. Najviše ih je na kurdskom sjeverozapadu države, no proširili su se na prijestolnicu i na najmanje 50 gradova diljem zemlje.

SAD sankcionirao iransku policiju za moral i čelnike snaga sigurnosti

Sjedinjene Države u četvrtak su sankcionirale iransku policiju za ćudoređe, optuživši ju za zlostavljanje i nasilje nad iranskim ženama i proglasivši ju krivom za smrt 22-godišnje Mahse Amini. 

Američko ministarstvo financija optužilo je iransku policiju za moral da je kršila prava mirnih prosvjednika. Ministarstvo će sankcionirati sedam dužnosnika iranske vojske i policije, uključujući šefa iranskih kopnenih oružanih snaga i čelnika policije za moral. 

„Mahsa Amini bila je hrabra žena čija je smrt u pritvoru ćudoredne policije još jedan čin brutalnosti snaga sigurnosti iranskog režima protiv svojih ljudi“, priopćila je ministrica Janet Yellen. 

"Najoštrije osuđujemo ovaj bezuman čin i pozivamo iransku vladu da prekine svoje nasilje nad ženama i kontinuirano nasilno gušenje slobode izražavanja i okupljanja", dodala je Yellen. 

Prosvjednici u Teheranu i drugim iranskim gradovima ranije u četvrtak zapalili su policijske stanice i vozila, a prosvjedi potaknuti smrću Amini ne jenjavaju, piše Reuters. Iz Irana stižu izvješća o napadima na pripadnike snaga sigurnosti. 

Nevladina organizacija Iran Human Rights u četvrtak je objavila da je u dosadašnjim prosvjedima ubijen najmanje 31 civil. 

Nezadovoljni Iranci izašli su na ulice zbog smrti 22-godišnje Amini. Ona je umrla u pritvoru nakon što ju je uhitila ćudoredna policija jer navodno nije poštivala pravilo o nošenju hidžaba. 

Idi na 24sata

Komentari 3

  • Akull 23.09.2022.

    Bar im žene nisu drolje,pametni su oni....L.p.

  • 22.09.2022.

    Naoruzaj se narode i kreni po svoju krvavu slobodu

  • 22.09.2022.

    Podrška!

Komentiraj...
Vidi sve komentare