To je to što me zanima!

'Ni ja ni ravnatelj policije ne znamo sve. Valjda Milanović nije mislio to što je rekao'

Ministar unutarnjih poslova Damir Božinović čestitao je Dan policije i rekao kako će raditi na povećanju plaća djelatnicima policije. Prokomentirao je i aktualne afere
Vidi originalni članak

Ono što je rekao bivši ministar Ostojić, to je ono što bi trebalo biti po zakonu. On je kazao nešto slično što sam i ja rekao. Informiraš u trenutku kad i tebe informiraju, u ključnom trenutku, kad je sve pri kraju, rekao je ministar Davor Božinović u Dnevniku Nove TV komentirao je afere koje potresaju Hrvatsku i izjave predsjednika Milanovića koji je rekao da je njegov ministar policije znao sve, a Ostojić navodi da - nije

O tome trebaju li se te istrage dovesti pod povećalo i mogućnosti da su bile politički motivirane kaže kako ne bi o tome govorio na taj način jer se nada da nije mislio to što je rekao.

O izvidima i istrazi

- Mi moramo odvojiti neke pojmove koji se često miješaju. Postoji pojam izvida koji je tajan. Ukoliko se tijekom izvida skupi dovoljno dokaza za dovršenje krim istrage i podizanje kaznene prijave - to je proces, posao koji radi vrlo ograničen broj ljudi. Ni svi ljudi u kriminalističkoj policiji, DORH-u i USKOK-u o tome ne znaju - objasnio je Božinović i rekao kako ni ravnatelj policije Nikola Milina ne zna za sve.

O AFERI JANAF Turudić Milanoviću: 'Ministar ne smije znati da se odvija istraga'

 - Imate 50.000 kaznenih djela godišnje u prosjeku. To su tisuće i tisuće izvida koje provodi policija. Nitko ne može znati sve to. Milina mi kaže da je dovršeno kriminalističko istraživanje i da će uslijediti realizacija, uhićivanje određenih osoba. To mi kaže dan ranije - istaknuo je Božinović.

Nadziranje SOA-e

Na pitanje treba li SOA nadzirati sigurnosne provjere ministara prije nego preuzmu tu dužnost, kaže kako nema s tim nikakav problem.

- Ne samo ministara, tu treba imati u vidu da vi možete danas proći sigurnosnu provjeru i napraviti nešto - rekao je Božinović i dodao da je to bilo u vrijeme dok je bio ministar obrane.

Prokomentirao je i treba li SOA nadgledati čelnike državnih tvrtki koji bi svojim djelovanjem mogli ugroziti državnu sigurnost.

- Nadgledanje - nije to baš primjereni termin. Ovdje se očito radi o jednoj vrsti kaznenog djela koje ne mora nužno biti povezano uz pitanje nacionalne sigurnosti. Vidjet ćemo što će iz svega toga izaći na kraju - rekao je Božinović i dodao kako u ovom trenutku rješenje o istrazi još nije pravomoćno.

KOMENTIRAO I MILANOVIĆA Davor Božinović o aferi JANAF: 'Doznao sam sve noć prije'

Na pitanje je li SOA trebala znati za razgovore između Milanovića i Kovačevića, ako je znala za razgovore Kolinde Grabar-Kitarović i Zdravka Mamića, navodi da on sam ne može znati što je SOA znala.

- To su pitanja na koja će vam odgovoriti ravnatelj obavještajne službe. Sigurno da postoje službe koje o tome gdje se kreće stićena osoba vode računa. Sigurno da, ako je u pitanju ugroza za sigurnost Predsjednika, nadležni bi poduzeli određene mjere - istaknuo je Božinović.

Stanje u policiji

Na dužnosti je trenutačno više od 20.000 policajaca, 3854 žene, i 16.150 muškaraca. Ministar Božinović čestitao im je njihov dan i zahvalio na važnoj ulozi koju su odigrali u teško vrijeme korona-krize, ali i potresa.

Božinović kaže kako se vode razgovori o povećanju plaća u policiji.

SANDRA ZELJKO NA SUDU: 'Iako nisam smjela, sve sam rekla Plenkoviću i Božinoviću'

- U više navrata smo vratili nepravedno oduzete koeficijente višoj i visokoj spremni, a u više smo navrata i dizali koeficijente srednjoj spremi, naročito u posljednje vrijeme. I dalje te plaće nisu dobre. Mi smo napravili shemu i sporazum koji smo potpisali sa sindikatima i sada se opet vode razgovori - rekao je Božinović i dodao kako su policajci sigurno ti koji su zaslužili povišice koje su obećane sindikatima od 1. siječnja.

Velika ulaganja u policiju

Navodi da se posljednjih godina u hrvatsku policiju puno uložilo te da je krenulo s korištenjem europskih fondova.

'LOVIŠ KING KONGA, UPUCAŠ KOKOŠ' Milanovićev oštar napad u aferi Janaf: Božinović je sve znao, morao je upozoriti Plenkovića

- 240 milijuna eura smo do sada uložili u hrvatsku policiju, što je više od nekoliko godišnjih alokacija za materijalni razvoj hrvatske policije u državnom proračunu. Imamo novi financijski okvir od 250 milijuna eura. Ovo smo sve iskoristili. Ovo ćemo iskoristiti do 2023. godine, tada nam se otvara još 250 milijuna eura - kazao je Božinović.

- U opremu i objekte Specijalne policije uloženo je 97 milijuna eura, objekti se diljem Hrvatske obnavljaju kroz energetsku obnovu i europske fondove - objasnio je Božinović.

 

Idi na 24sata

Komentari 27

  • Dianysi 30.09.2020.

    Policija d.o.o., firma u vlasnistvu HDZa, s Bozinovicem kao direktorom

  • samoproglašena_antifukarica 30.09.2020.

    dajte zokcu mikrofon! dajte zokcu mikrofon!

  • post it 30.09.2020.

    Često on prvo kaže hop, a tek onda skoči. A ponekad se i posklizne ;)

Komentiraj...
Vidi sve komentare