To je to što me zanima!

Nije ni kiša ni snijeg: Milijuni kukaca 'blokirali' automobile

Mađarska: Nakon što se godinama radilo na čišćenju rijeke Dunav u nju su se vratili vodencvjetovi. Za vikend su se izlegli milijuni kukaca koji žive samo jedan dan
Vidi originalni članak

Milijuni kukaca vodencvjetova su tijekom vikenda letjeli u blizini Dunava kod mađarskog grada Tahitotfalu. To se dogodilo prvi put u 40 godina, a pretpostavlja se da su se vodencvjetovi  vratili na Dunav nakon što su vlasti proteklih godina uložile puno napora u čišćenje rijeke. Voda je postala čišća nakon što je saniran sustav za obradu otpadnih voda u Beču. 

Kukaca je bilo toliko da su biciklist morali prekriti lice kako bi se "probili" između njih,  a automobili  su se jedva vidjeli, piše Daily Mail. 

Životni vijek vodencvjeta: Od pola sata do jednog dana

Ženke vodencvjetova nesu jaja na površinu vode, jaja tonu na dno i razvijaju se ličinke. Ličinke rastu polako i trebaju tri godine da se razviju do stadija odraslog  kukca. Ličinke se presvlače nekoliko puta. Nakon što se posljednji put ličinka presvuče iz vode izlaze kukci koji se pare i nakon toga žive vrlo kratko odnosno od pola sata do najviše dan. 

Prošlog tjedna snimili ih i u Kini

Reporteri su prošli tjedan i u Kini zabilježili tisuće vodencvjetova  koji su se izlegli iz ličinki i letjeli su iznad rijeke Amur kod grada Heihe. 

Idi na 24sata

Komentari 64

  • BrankoVukadinovic 29.08.2013.

    da se to kojim slučajem desilo kod nas odmah bi proglasili elementarnu nepogodu i procijenili štetu visini nekoliko milijardi Eurića i tražili od države da im nadoknadi

  • AntonTrdić 29.08.2013.

    najezda, nedaj boze da dodu u nasa polja , steta bi bila neprocjenjiva

  • kamujikobajaši 29.08.2013.

    ludo burazere ludo

Komentiraj...
Vidi sve komentare