To je to što me zanima!

Nije za progon: Kardinal Blaž ne podupire '40 dana za život'

Papa je imenovao kardinalom Blaža Čupića (67), američkog Hrvata i biskupa koji svećenicima ne dopušta da podržavaju pro life pokret jer ih smatra ekstremističkim
Vidi originalni članak

Radio Vatikan objavio je imena 17 novih kardinala koje će papa Franjo proglasiti u subotu, a među njima je i Blase Cupich (Blaž Čupić), nadbiskup Chicaga, porijeklom Hrvat.

Cupich je svećenik od 1975., diplomirao je filozofiju, teologiju i umjetnost teologije. 2011. je kao biskup Spokanea svećenicima rekao da ne podržava sudjelovanje bilo koga od njih u prosvjedima organizacije “40 dana za život”, koju smatra ekstremističkom.

Rekao je da žene pred kliniku već stižu s odlukom o abortusu, u teškoj situaciji, često ostavljene od muškarca i da ih ne treba uznemiravati. U studenom 2012., uoči referenduma o istospolnom braku u državi Washington, Cupich je u pismu vjernicima poručio da oni koji bi izjednačili brak, zapravo “duboko suosjećaju prema onima koji su hrabro odbili živjeti u strahu od odbijanja zbog seksualne orijentacije”. “To suosjećanje je posljedica tragične nacionalne povijesti nasilja protiv homoseksualaca, napada na njihovo dostojanstvo i samoubojstava tinejdžera koji nisu izdržali pritisak ili su bili zlostavljani”, napisao je.

Libertarijanstvo u ekonomiji kritizirao je kao suprotno katoličkom socijalnom nauku. Za zdravstvenu zaštitu je 2013. u okviru programa Baracka Obame rekao da je temeljno ljudsko pravo, riskirajući da pritom i njega optuže da “promovira socijalizam”. Kao nadbiskup Chicaga na sinodi u Rimu u rujnu 2015. usprotivio se uskraćivanju vjerskih sakramenata onima koji su se rastali i ponovno vjenčali, te homoseksualnim osobama. Za pobačaj nikada nije propustio reći da je štetan, ali se još 2004. kao 55-godišnji biskup Rapid Cityja, usprotivio biskupima koji su tražili uskraćivanje sakramenata političarima katolicima koji se zalažu za pravo na slobodan izbor. On je jedno od devetero djece Blaža Cupicha i Marie Majhen iz Omahe u Nebraski.

Majka mu je bila jedno od četvero djece Barbare Bahun koja je u Nebrasku doputovala 1917. kao 17-godišnjakinja iz Vinice kod Varaždina, te Ivana Majhena iz Karlovca. Prije dvije godine nadbiskup Blase Cupich posjetio je bakin rodni kraj Vinicu, a 2. veljače ove godine bio je na Festi sv. Vlahe, te se susreo i s Kolindom Grabar Kitarović.

Blizak je s papom

Kao i papa, i Cupich (na slici lijevo) je poznat po liberalnijijm stavovima o homoseksualnosti.

Kardinal je domoljub

Nikada nije zaboravio hrvatske korijene, 2014. godine je bio u Vinici, 2016. u Dubrovniku.

Idi na 24sata

Komentari 179

  • Cipelcug 10.10.2016.

    Gospodine kardinale dođite nam u posjet i održite propovijed na temu pružanja pomoći potrebitim trudnicama i abortusa.

  • amun6 10.10.2016.

    Ja sam za to da muškarac koji ženi napravi djete, a ne podržava ju u tome da zadrži i rodi djete, svakako ga treba kastrirat.

  • kokaza10 10.10.2016.

    Čuješ li Bozaniću i ostala svito i sljedbenici ?!

Komentiraj...
Vidi sve komentare