To je to što me zanima!

Nijemci razmatraju zabranu izvoza lijeka za dijabetes: 'Fali ga jer ga koriste za mršavljenje'

Ozempic je odobren za liječenje dijabetesa tipa 2, ali se sve više propisuje za liječenje gubitka težine jer ima isti aktivni sastojak kao iznimno popularan, ali rijedak lijek Wegovy tvrtke Novo protiv pretilosti
Vidi originalni članak

Čelnik njemačkog regulatornog tijela za lijekove BfArM razmatra zabranu izvoza lijeka Ozempic za dijabetes tvrtke Novo Nordisk, za kojim postoji velika potražnja zbog njegovih učinaka na mršavljenje, kako bi se spriječio nedostatak ponude, javlja Reuters

Ozempic je odobren za liječenje dijabetesa tipa 2, ali se sve više propisuje 'off-label' za liječenje gubitka težine jer ima isti aktivni sastojak kao iznimno popularan, ali rijedak lijek Wegovy tvrtke Novo protiv pretilosti. 

INAČE JE ZA DIJABETES Halmed upozorio građane na krivotvoreni lijek koji mnogi Hrvati koriste za mršavljenje

- Trenutno razgovaramo sa zastupnicima o tome što ćemo učiniti ako trenutne mjere i javne poruke ne pokažu učinak - rekao je predsjednik BfArM-a Karl Broich za časopis Spiegel pa dodao: 

- Tada bismo razmislili o uvođenju zabrane izvoza kako bi ostalo dovoljno lijeka u zemlji za pacijente kojima je to potrebno. Dodaje da lijek ide u druge europske zemlje i Sjedinjene Države. Najveća je potražnja potaknuta upravo njegovim korištenjem za mršavljenje. 

Broich je upozorio da se ograničenja izvoza mogu koristiti samo rijetko i da su pravne prepreke velike zbog jedinstvenog tržišta Europske unije. Dodaje da je dostupnost lijekova ograničena od proljeća ove godine unatoč naporima proizvođača lijekova da povećaju proizvodnju. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare