To je to što me zanima!

Nikaragvanski biskup kojemu policija ne da van, upozorava da je u 'kućnom pritvoru'

Nikaragvanski biskup kojeg redarstvene snage već tri dana drže u sjedištu biskupije pod optužbom za 'poticanje na mržnju', upozorio je u subotu da je u 'kućnom pritvoru'
Vidi originalni članak

Rekli su nam da smo u kućnom pritvoru, rekao je biskup Rolando Alvarez na misi koju je u subotu služio u svojoj biskupiji Matagalpi, 130 km sjeveroistočno od Manague i koju su prenosile društvene mreže.

Interventna policija zapriječila je pristup biskupiji pa biskup ne može otići u katedralu, nekoliko ulica dalje, kako bi ondje služio misu.

Mons Alvareza, koji je zadržan u biskupiji s još 12 osoba, svećenika i laika, policija optužuje da želi "organizirati nasilne skupine" i potiče na "djelovanje iz mržnje" kako bi destabilizirao vladu predsjednika Daniela Ortege.

BORIO SE PROTIV ORTEGE Nikaragva: U zatvoru preminuo sandinistički heroj Hugo Torres

Policija je u petak priopćila da "vodi istragu kojom će utvrditi kaznenu odgovornost osoba umiješanih u ovaj zločinački pothvat".

- Osobe uključene u istragu ostat će kod kuće - dodaje policija.

Biskup Matagalpe redovito kritizira progon oporbe, traži poštovanje "vjerske slobode" i optužuje vladu da želi "nijemu Crkvu" koja će šutjeti na nepravdu.

SVE ZBOG 'IDEOLOŠKE SRODNOSTI' Diplomati Tajvana bijesni na Nikaragvu: 'Osuđujemo teško nezakonite Ortegine radnje'

- Habit mu ne daje zaštitu od kaznene odgovornosti", upozorio je u petak zastupnik Wilfredo Navarro iz sandinističke stranke Daniela Ortege u napisu objavljenom na internetskoj stranici javne televizije Canal 4. Biskup je, po njegovim riječima, "s drugim župnicima predvodio pokušaj državnog udara (protiv Ortege) koji je prouzročio toliku patnju i suze u Nikaragvi" 2018.

RAZMATRAJU MOGUĆNOSTI EP želi uvesti sankcije režimu predsjednika Nikaragve Ortege

Odnosi Katoličke crkve i Ortegine vlade zategnuti su od 2018. kada su prosvjednici koji su tražili ostavku nikaragvanskog predsjednika našli sklonište u crkvama.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare