To je to što me zanima!

Džihadisti ISIL-a sravnili sa zemljom 'kolijevku civilizacije'

ISIL se 'hvali' da je grad Nimrud sravnio sa zemljom. Riječ je o jednom od najvećih arheoloških blaga u Iraku, gradu koji je nastao u 13. stoljeću prije nove ere
Vidi originalni članak

Džihadisti ISIL-a objavili su videoporuku u kojoj se 'hvale' kako su uništili grad Nimrud u Iraku, jedno od najvećih arheoloških blaga u toj zemlji. Riječ je o gradu koji je nastao u 13. stoljeću prije nove ere te se naziva i kolijevkom civilizacije. 

Džihadisti su ga sravnili sa zemljom koristeći se eksplozivom i buldožerima

Inače, Grad je i na UNESCO-ovu popisu zaštićene svjetske baštine, a većina neprocjenjivih artefakata iz njega još je davno premještena u muzeje u Mosulu, Bagdadu, Parizu...

Prije Nimruda, organizacija je napala nekoliko asirskih lokaliteta i uništila ogroman broj rukopisa, knjiga i drugih artefakata koje drže neislamskima i koje smatraju svetogrđem.

Na snimci se vide muškarci koji putem pneumatskih bušilica i maljeva uništavaju neprocjenjive spomenike, neke starije i od 3000 godina.

Irinia Bokova, šefica UNESCO-a, još je ranije kazala, kada je ISIL u Mosulu spalio gradsku knjižnicu u kojoj se nalazilo oko 8000 drevnih rukopisa,  da je 'namjerno uništavanje kulturne baštine ratni zločin'.

Idi na 24sata

Komentari 77

  • najgori 13.04.2015.

    vrijeme je za novu križarsku vojnu akciju da jednom zauvijek izbrišemo gamad sa planete ...

  • sabo 13.04.2015.

    Zanimljiva je ova rečenica: Inače, Grad je i na UNESCO-ovu popisu zaštićene svjetske baštine, a većina neprocjenjivih artefakata iz njega još je davno premještena u muzeje u Mosulu, Bagdadu, Parizu... Ne branim te idiote, ali ovo je još jedan dokaz da su oni u službi nekoga drugog, a ne u službi islama. Originali su spašeni, a oni pokazuju kako je "islam divlji" uništavajući kopije.

  • F***** Noob 13.04.2015.

    Šteta- trebali su podijeliti svakome jedan kip . Ja bi si napravio doma nekaj, zazidal bi 4 sa 4 metra bez građevinske i smjestil bi 4 kipa. Ovako je sve otišlo u k.....

Komentiraj...
Vidi sve komentare