To je to što me zanima!

Ustavni sud odbacio tužbe GI 'Narod odlučuje' i 'Istanbulska'

Narod odlučuje smatra da je odlukom povrijeđeno ustavno pravo građana na referendum i zakonitost jer je izvršna vlast uzela sebi za pravo da odlučuje hoće li biti referenduma
Vidi originalni članak

Ustavni sud odbacio je tužbe Građanskih inicijativa 'Narod odlučuje' i 'Istina o Istanbulskoj'. 

Građanska inicijativa Narod odlučuje, podsjetimo, podnijela je tužbu Ustavnom sudu jer vjeruju da je odluka Vlade i Ministarstva uprave o provjeri potpisa za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava nezakonita.

Tražili su ponovno brojanje potpisa prikupljenih za referendum ili da Ustavni sud naloži Saboru raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava,

'Narod odlučuje' smatra da su prikupili dovoljan broj potpisa, a Vlada je zatim potpise proglasila nevažećima. Smatraju i da je prebrojavanje bilo pristrano i bez nadzora. 

Vlada je tvrdila kako su među potpisnicima bili i bebe i mrtvi, a da su neki potpisi prepisani s lista za prijašnje referendume. 

Inicijativa 'Istina o Istanbulskoj' predala je žalbu Ustavnom sudu. Predložili su da se poništi cijeli postupak provjere potpisa za raspisivanje referenduma i da novu provjeru obavi Državno izborno povjerenstvo (DIP) uz promatrače iz njihove inicijative.
 

Idi na 24sata

Komentari 120

  • tuti fruti 11 21.01.2019.

    Plenki misli da hrvati neznaju ili ne poznaju komunističke mantre .Prvo plenki naredio ustavnom sudu da odbaci referendum kao kaj ima kuščevića za one rečenice koje plenki nesmije izgovoriti.Velika sramota za plenkija i njegove savjetnike te za ustavni sud kakv je to ustavni sud izabran iz saborskih zastupnika kaj nema ljudi koji su pravi suci ,a ne komunjare.

  • intellectus 21.01.2019.

    Kako je to Ustavni sud obrazlozio, gdje su argumenti?

  • 21.01.2019.

    Treba organizirati referendum za nesto puno, puno bolnije za HDZ i SDP! Recimo za to da li se slazemo da se smanji broj zupanija i opcina na razumnu mjeru. To bi srezalo broj uhljeba - odane vojske koja zapravo drzi HDZSDP na vlasti. Cijela ekonomska politika zadnjih 25 godina pociva na zastiti nedodirljivih uhljeba - ostatak se ekonomije kroji sa onim što ostane nakon sto se porezima namire uhljebi i prenapuhani javni sektor. Smanjite broj uhljeba i trajno ste uzdrmali i oslabili sve klijentelisticke strakne (stranke koje glasacku odanost nagradjuju zaposljavanjem na drzavne jasle). Zato referendum koji cilja upravo na tu populaciju je najucinkovitiji nacin da se uvedu neke zdrave promjene u Hrvatsku !!

Komentiraj...
Vidi sve komentare