Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
120 komentara

Ustavni sud odbacio tužbe GI 'Narod odlučuje' i 'Istanbulska'

Narod odlučuje smatra da je odlukom povrijeđeno ustavno pravo građana na referendum i zakonitost jer je izvršna vlast uzela sebi za pravo da odlučuje hoće li biti referenduma

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
120 komentara

Ustavni sud odbacio je tužbe Građanskih inicijativa 'Narod odlučuje' i 'Istina o Istanbulskoj'. 

Građanska inicijativa Narod odlučuje, podsjetimo, podnijela je tužbu Ustavnom sudu jer vjeruju da je odluka Vlade i Ministarstva uprave o provjeri potpisa za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava nezakonita.

Tražili su ponovno brojanje potpisa prikupljenih za referendum ili da Ustavni sud naloži Saboru raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava,

'Narod odlučuje' smatra da su prikupili dovoljan broj potpisa, a Vlada je zatim potpise proglasila nevažećima. Smatraju i da je prebrojavanje bilo pristrano i bez nadzora. 

Vlada je tvrdila kako su među potpisnicima bili i bebe i mrtvi, a da su neki potpisi prepisani s lista za prijašnje referendume. 

Inicijativa 'Istina o Istanbulskoj' predala je žalbu Ustavnom sudu. Predložili su da se poništi cijeli postupak provjere potpisa za raspisivanje referenduma i da novu provjeru obavi Državno izborno povjerenstvo (DIP) uz promatrače iz njihove inicijative.
 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message