To je to što me zanima!

Nisu ga upisali u školu jer ne može raspoznati nijanse boja?

Zbog nelogičnih zdravstvenih zahtjeva Ministarstva obrazovanja J. L. (14) iz Zagreba ne može se upisati u školu za računalnog tehničara. Dječak je potpuno razočaran
Vidi originalni članak

Prvi krug upisa u srednje škole je završen, a Zagrepčanin J. L. (14), iako je 30. na listi željene škole, ostaje živjeti u neizvjesnosti. Djelomični daltonizam, za koji nije ni znao da ima, postao mu je velika prepreka.

Dječak je za upis u program za računalnog tehničara u Srednjoj školi “Fausta Vrančića” trebao imati i potvrdu školskog liječnika.

- Ne raspoznajem nijanse boja pa mi liječnica nije mogla izdati potvrdu. Sada moram čekati jesen i ne znam što ću do tada. Htio sam biti računalni tehničar, ali očito neću moći. Žao mi je jer prije su se učenici upisivali bez testa za boje i danas rade u struci bez problema - rekao je trudeći se ne pokazati da mu ovo sve teško pada.

Iz Ministarstva obrazovanja bez odgovora

S obzirom na to da nam na naše upite danima ne odgovaraju iz Ministarstva obrazovanja, nismo doznali kako učenik može riješiti svoj problem. No zato smo u Jedinstvenom popisu zdravstvenih kontraindikacija, dokumentu koji određuje koje preglede trebaju učenici zadovoljiti s obzirom na školu koju žele upisati, uočili nelogičnosti.

Ravnatelj: Ruke su nam vezane

Naime, programi kemičara i pećara ne traže polaganje Ishihara testa, odnosno testa za boje, ali zato program keramičar-pećar traži. Ravnatelj Srednje škole “Fausta Vrančića” Dubravko Diklić upoznat je sa slučajem dječaka.

- Prvi put smo se susreli s ovakvim problemom. Zvali smo u četvrtak roditelje da provjerimo zbog čega dječak nije došao na upis. Tražili smo rješenje, no nama su ruke vezane. Kako MZOS propiše, tako moramo raditi - rekao je Diklić dodajući da dječaka čeka njegovo mjesto na jesenskom roku ako do tada ipak donese liječničku potvrdu. Puno je poslova koje bi dječak kao računalni tehničar mogao raditi, a da mu boje uopće ne predstavljaju problem. On ima još tračak nade - sazivanje liječničke komisije.

Učenik mora čekati liječničku komisiju

Djeca sa zdravstvenim teškoćama imaju pravo na izravan upis u školu. Iz toga proizlazi da takvom djetetu ne treba Ishihara test ako liječnička komisija odredi da može biti računalni tehničar.

Idi na 24sata

Komentari 171

  • Pionirka 18.01.2016.

    Pozdrav! Mene zanima, da li se mali na kraju upisao u školu koju je htio? Potpuno isti slučaj imam sa svojim sinom.. mi smo bili šokirani kad smo saznali da "ne raspoznaje boje", jer zna boje od svoje druge godine života i nikad ni on ni mi nismo primjetili da ima neki "nazovimo poremećaj".. Ove godine se upisuje u srednju i sve škole koje su mu imalo zanimljive imaju kao kontraindikaciju - neraspoznavanje boja

  • DraganMirovic 21.07.2014.

    mislim da on ne vidi brojeve a ne da nezna koja je boja... glupost..... treba djetetu omoguciti upis....

  • magdallenaa 21.07.2014.

    za odredjene poslove moraju postojati nekakvi uvijeti...nije mi jasna ona novinarka na rtl-u sto frflja, svaka cast njoj ali neslusljiva je i sigurno moze raditi posao novinara i bez da ide pred kameru...to mi je kao da netko tko nema sluha zeli biti operni pjevac...ne moze svatko sve ali zato hvala bogu ima toliko zanimanja da se svatko moze pronaci u nekom, u skladu sa svojim mogucnostima

Komentiraj...
Vidi sve komentare