To je to što me zanima!

Vatikan pobjesnio: Ministrova odluka izazvala je živo čuđenje

Talijani se žele upisati na nekretnine, no sud će odrediti kome će pripasti. Glasnogovornik HBK Zvonimir Ancić nije želio davati nikakve komentare o slučaju
Vidi originalni članak

Sveta stolica oštro je reagirala na odluku ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića da se ponište sva rješenja kojima se imovina župe Dajla koncem 90-ih darovala Crkvi. Time se nekretnina zapravo vraća Republici Hrvatskoj. 

Šef Ureda za tisak Svete Stolice izjavio je za Večernji list kako ministrova odluka izaziva čuđenje tim više što je premijerka Jadranka Kosor obećala da će problem imovine u župi Dajla riješiti u duhu suradnje. Dodao je da Bošnjakovićev potez nije u skladu s načelom pravne sigurnosti.

- Očito će biti nužno pružiti svim zainteresiranim subjektima mogućnost provjere tog postupka na nadležnim mjestima - rekao je otac Lombardi.

Nitko se još nije uknjižio na nekretnine samostana u Dajli

Ministarstvo pravosuđa donijelo je u utorak rješenje po kojem će se na sporne nekretnine župe Dajla u Istri uknjižiti hrvatska država, no odluku u Porečko-pulskoj biskupiji nitko ne želi komentirati.

- Podržavamo ministra Bošnjakovića, i mislimo da je to zaista najbolje rješenje. Ono što je naše, naše je - komentirala je nekolicina zadovoljnih mještana.

Glasnogovornica Općinskog suda u Bujama Slavica Tomac-Ćirić kazala je da se pulska tvrtka “Abazzia d.o.o” koju su osnovali benediktinci iz Praglije nije upisala u gruntovnicu na nekretnine samostana u Dajli i zemljište. Stavljena je tek predbilježba koja se može aktivirati tek nakon završetka sudskog spora.

- Rasprava je zakazana za 19. rujan. Na sud u Bujama stiglo je privremeno rješenje od Državnog odvjetništva, koje zastupa državu, odnosno prijedlog za osiguranje kojim se zabranjuje otuđenje i opterećenje nekretnina u Dajli - kazala je glasnogovornica Slavica Tomac-Ćirić.

Glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije Zvonimir Ancić rekao je kako ne želi komentirati cijeli slučaj. 

Idi na 24sata

Komentari 115

  • Archangel711 13.08.2011.

    Naravno toj kriminalnoj organizaciji zvanoj Crkva nikad nije dosta ko da nisu svijet dovoljno opljačkali kroz povijest.Oni bi najradije da se vrati sredni vijek kad su žarili i palili vještice,coprnice i vodili križarske ratove.Niti jedan vladar u povijesti nije pobio toliko ljudi kao Crkva

  • car13 12.08.2011.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 2 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je teža opomena. Trenutno imate 0 lakih opomena i 1 težu opomenu u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

  • user_73657 12.08.2011.

    Stvarno pobjesnili. Baš gledam papu na slici...isti pobješnjeli Max

Komentiraj...
Vidi sve komentare