To je to što me zanima!

Njemačka poručuje da Rusija ne može određivati stav NATO-a

NATO će raspravljati o ruskim sigurnosnim prijedlozima, no neće dopustiti Moskvi da određuje vojni stav tog saveza, rekla je njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht, u posjetu vojnicima iz njene zemlje u Litvi
Vidi originalni članak

Moskva je u petak objavila niz zahtjeva Zapadu koji uključuju povlačenje NATO-ovih bataljuna iz Poljske, Estonije, Latvije i Litve. 

Rusija želi i pravno obvezujuću garanciju da će NATO odustati od vojne aktivnosti na istoku Ukrajine te da Moskva dobije pravo veta na eventualno ukrajinsko članstvo u sjevernoatlantskom savezu, što je Zapad već odbacio. 

- Moramo riješiti trenutne tenzije na diplomatskoj razini, ali i uspostaviti kredibilan sustav odvraćanja - rekla je Lambrecht, nova njemačka ministrica obrane iz redova socijaldemokrata (SPD) tijekom prvog posjeta njemačkim trupama u inozemstvu. 

KRATKI VODIČ Ratne igre u Ukrajini: Dobri vojak Plenki u diplomatskoj borbi protiv čitave Rusije

Njemački vojnici u Litvi su od ruske aneksije Krima 2014. godine. 

- Raspravit ćemo o ruskim prijedlozima. No ne može Rusija biti ta koja NATO partnerima diktira njihov stav, a to je nešto što ćemo jasno dati do znanja u razgovorima koji se idući tjedan održavaju u Bruxelles - rekla je.

Zapad je Rusiji zaprijetio strogim ekonomskim sankcijama ako eskalira svoju vojnu prisutnost na granici s Ukrajinom. Moskva kaže kako samo odgovara na prijetnje svojoj sigurnosti zbog ukrajinskog gomilanja vojske i sve bližih odnosa s NATO savezom. 

NAPETO NA GRANICI Uslijed tenzija zbog Ukrajine, zapadni saveznici još ne znaju kako odgovoriti Rusiji

Litavski ministar obrane Arvidas Anusauskas optužio je Rusiju da želi stvoriti jaz između članica sjevernoatlantskog saveza te da se ne smije dopustiti da Moskva podijeli Europe u zone utjecaja. 

- Moramo podržati Ukrajinu svim sredstvima - rekao je ministar, što uključuje i opremanje oružjem.

Idi na 24sata

Komentari 19

  • Usora1 20.12.2021.

    ne moze odredjivati ni njemacka, nato je nazalost alat sad-a koji koristi po potrebi a naivnu euopu bez potrebe uvlaci u go..na.

  • jožek2 20.12.2021.

    Neka Nijemci gledaju svoja posla, nisu više tako jaka vojna sila kao u vrijeme Hitlera i nemaju pravo nikome dirigirati i uvjetovati bilo šta ni u ime NATOA, a kamo li sami. Rusija nije nikoga okupirala ni napala i ima pravo na svoje, a kad se Putin razljuti neće biti dobro.

  • MarijanGrdašić 20.12.2021.

    U vrijeme mrzloga rata i Berlinskog zida zemlje zapada su priznavale SSSR u zone sigurnosti i interesa i sklopile su ugovore kojim su garantirale sigurnost SSSR a. I rakete sa Kube su maknute jer su ugrožavale sigurnost Amerike. To je bila obostrana ravnoteža interesa.Danas imamo radikalnu promjenu i takozvani državni terorizam i intervencionizam, sve što je postojalo prije je pobrisano. Austrija i Finska su temeljem dogovora velikih sila postale države pod uvjetom stroge neutralnosti i zabrane bilo kakvih baza i raketnih sustava koji bi ugrožavali tadašnji SSSR. Toga više nema. Svi incidenti aranžirani su od strane zapada a ne Rusije sa svrhom izolacije Rusije i sankcije prema toj državi. Rusija je pod sankcijama toliko da su se totalno odučili od Europe, no mora im se priznati da se drže gospodarskih ugovora o transferu plina, nafte i ugljena Europi, GB pa i SAD.NATO kao savez sastavljen je od huškačkih jastrebova koji žele pod svaku cijenu rat kako bi opravdali samo svoje postojanje.

Komentiraj...
Vidi sve komentare