News

Komentari 21

Njemačka poručuje da Rusija ne može određivati stav NATO-a

Njemačka poručuje da Rusija ne može određivati stav NATO-a

NATO će raspravljati o ruskim sigurnosnim prijedlozima, no neće dopustiti Moskvi da određuje vojni stav tog saveza, rekla je njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht, u posjetu vojnicima iz njene zemlje u Litvi

Moskva je u petak objavila niz zahtjeva Zapadu koji uključuju povlačenje NATO-ovih bataljuna iz Poljske, Estonije, Latvije i Litve. 

Rusija želi i pravno obvezujuću garanciju da će NATO odustati od vojne aktivnosti na istoku Ukrajine te da Moskva dobije pravo veta na eventualno ukrajinsko članstvo u sjevernoatlantskom savezu, što je Zapad već odbacio. 

- Moramo riješiti trenutne tenzije na diplomatskoj razini, ali i uspostaviti kredibilan sustav odvraćanja - rekla je Lambrecht, nova njemačka ministrica obrane iz redova socijaldemokrata (SPD) tijekom prvog posjeta njemačkim trupama u inozemstvu. 

Njemački vojnici u Litvi su od ruske aneksije Krima 2014. godine. 

- Raspravit ćemo o ruskim prijedlozima. No ne može Rusija biti ta koja NATO partnerima diktira njihov stav, a to je nešto što ćemo jasno dati do znanja u razgovorima koji se idući tjedan održavaju u Bruxelles - rekla je.

Zapad je Rusiji zaprijetio strogim ekonomskim sankcijama ako eskalira svoju vojnu prisutnost na granici s Ukrajinom. Moskva kaže kako samo odgovara na prijetnje svojoj sigurnosti zbog ukrajinskog gomilanja vojske i sve bližih odnosa s NATO savezom. 

Litavski ministar obrane Arvidas Anusauskas optužio je Rusiju da želi stvoriti jaz između članica sjevernoatlantskog saveza te da se ne smije dopustiti da Moskva podijeli Europe u zone utjecaja. 

- Moramo podržati Ukrajinu svim sredstvima - rekao je ministar, što uključuje i opremanje oružjem.

Najčitaniji članci