News

Komentari 8

Uslijed tenzija zbog Ukrajine, zapadni saveznici još ne znaju kako odgovoriti Rusiji

Uslijed tenzija zbog Ukrajine, zapadni saveznici još ne znaju kako odgovoriti Rusiji

Zapadni čelnici se i dalje pokušavaju domisliti na koji način odgovoriti ako Rusija pokrene invaziju na Ukrajinu u narednim tjednima, kao što brojni stručnjaci i analitičari upozoravaju da bi se moglo dogoditi

Ukrajina i Rusija u lošim su odnosima od 2014. godine, kad je ruska vojska anektirala poluotok Krim, a proruski separatisti preuzeli kontrolu nad dvije pokrajine u istočnoj Ukrajini.

POGLEDAJTE VIDEO:

Unatoč prekidima vatre, nasilje se nastavlja rasplamsavati.

Stručnjaci već tjednima upozoravaju da se Rusija, koja je nagomilala vojsku uz ukrajinsku granicu, možda priprema za napad. Rusija niječe optužbe te kaže da je Ukrajina strana koja prijeti zahvaljujući nedavnim pozivima da se dopusti NATO vojsci da izvodi vježbe na njihovom teritoriju.

U komentarima novinama Frankfurter Allgemeine, njemački ministar gospodarstva Robert Habeck, rekao je da bi ruska invazija mogla potaknuti Berlin da promisli o svojoj suradnji s Rusijom po pitanju plinovoda Sjeverni tok 2.

Kontroverzni plinovod, koji bi trebao dovoditi plin ravno iz Rusije u Njemačku, zasmetao je saveznicima. SAD kaže da će to učiniti Europu još ovisnijom o Rusiji. Ukrajina, koja se oslanja na prihod i utjecaj od toga što ruski plinovod prolazi kroz njezin teritorij, boji se da je ostavljena po strani.

Plinovod još nije u upotrebi, nego čeka odobrenje njemačkih regulatora. Iako su njemački dužnosnici naglasili da regulator treba donijeti nepolitičku odluku, Habeck je rekao da se to može promijeniti u slučaju invazije.

Međutim, vijesti u nedjelju nisu bile pozitivne za Ukrajinu.

Britanska novinska agencija Press Association izvijestila je da je britanski ministar obrane Ben Wallace dao intervju za Spectator, u kojem Wallace kaže da "Ukrajina nije članica NATO-a, tako da nije vjerojatno da će itko slati vojsku u Ukrajinu da bi sukobio s Rusijom."

- Ne trebamo zavaravati ljude da ćemo to učiniti. Ukrajinci su toga svjesni - rekao je, u komentarima objavljenim prije objave intervjua.

Dan ranije, britanski premijer Boris Johnson rekao je telefonski ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da bi bilo kakva destabilizirajuća aktivnost Rusije prema Ukrajini bila "strateška pogreška".

Najčitaniji članci